Home / Herbář jedlých kytek / Brutnák lékařský (Borago officinalis)

Brutnák lékařský (Borago officinalis)

Jednoletá bylina, v přírodě vysoká 20 až 40 cm, v zahradách až 60 cm. Lodyha je přímá, jednoduchá nebo chudě větvená. Listy jsou celokrajné, se zvlněným okrajem. Celá rostlina je chlupatá. Květy mají modrou kolovitou korunu o průměru 15 až 20 mm.

Stanoviště

Je to rostlina teplomilná; v Česku ve volné přírodě vyhledává nižší polohy. Volně roste na Moravě. Pěstování je snadné. Vysévá se brzy zjara. Snadno se samovolně vysemeňuje. V hlubších půdách vytváří bohaté keře. Není náročný na zálivku. Kvete od května do mrazu.

Co s ním v kuchyni

Z brutnáku se sbírají především samostatné modré květy. Brzy zjara se dají konzumovat také čerstvě vyrašené listy.

Květy i listy mají osobitou chuť. Dá se vystopovat chuť okurek nebo mladých kedluben.

Mladé listy jsou plnohodnotnou přísadou do jarních salátů. Vzhledem k tomu, že jsou listy chlupaté, je dobré nasekat je nadrobno – na nudličky. Čerstvé výhonky a listy se dají i tepelně upravovat, dusit na másle nebo krátce spařit. Po takové úpravě se dobře hodí i jako doplňková přísada k luštěninám, těstovinám, i například k plněným raviolám nebo k bramborům.

Květy se konzumují i se zeleným kalichem, který prodlužuje jejich trvanlivost. Jsou to skutečně jedny z nejkrásnějších jedlých dekorací. Dobře ladí především s kyselými a slanými chutěmi. Dokonce i zamrazené v ledových kostkách jsou neodolatelnou dekorací do limonád i složitých drinků. 

Top