Home / Herbář jedlých kytek / Dezinfekční ocet

Dezinfekční ocet

Recept na dezinfekční ocet pochází z lékopisu z roku 1748. Je také podle legendy o svém vzniku nazývám Ocet 4 zlodějů.

Postup:

V 1 litru vinného octa nechejte vymáčet sušené byliny (použijte ty, které máte a v množství, které dá rozum)

  • Hrstička sušeného drhnutého rozmarýnu
  • Hrstička sušené drhnuté levandule
  • Hrstička sušené drhnuté saturejky
  • Hrstička sušené drcené šalvěje
  • Hrst sušeného drceného pelyňku
  • Hrst sušené drcené máty
  • Lžičičička mletého muškátového oříšku
  • 30 hřebíčků drcených nebo celých
  • Kousek skořice drcený nebo celý
  • 3 velké stroužky drceného  česneku
  • 3 polévkové lžíce kafru, dí originální recept, možno nahradit lihovinou

Všechny dostupné ingredience dáme do octa a necháme macerovat. Původní receptura říká, že dezinfekční ocet je hotový za deset dní. Celý proces se dá urychlit třepáním a zahříváním na teplotu do 50 oC. Kdo má doma něco jako jogurtovač nebo zahřívač na kojeneckou láhev, tak ven s tím.

Některé verze přidávají kořen puškvorce, anděliky a také routu.

Použití zevně:
  • Dezinfikuje ruce, drobná poranění i materiály.
  • Zmírňuje svědění nebo podráždění kůže po kousnutí hmyzem.
  • Zmenšuje otoky.
  • Zklidňuje hematomy.
  • Čistí mastnou pleť.
  • Vrací vlasům lesk, čistí a revitalizuje pokožku hlavy, zabraňuje svědění a lupům.
  • Přináší úlevu v případě únavy nebo vysoké teploty.
  • Hubí vši a hnidy, (to snad nebude třeba).
Použití vnitřně:
  • Polévková lžíce rozředěná ve sklenici vody lze kloktat nebo vypít.
  • V podobně inhalace uvolňuje dýchací cesty.
Použití jinak:
  • Zředěný se dá používat na osvěžení vzduchu v místnosti
  • Došel-li balzamikový ocet, dá se použít do salátu.
Top