K čemu je dobrý kulinární koučink?

Kulinární koučink je unikátní metoda, která v sobě zahrnuje výživové poradenství, dietologické konzultace, terapeutický rozhovor. Označení kulinární koučink  je tedy jakýmsi všeobjímajícím výrazem, který pod sebou shrnuje ty nejlepší postupy z různých oborů zabývajících se jídlem a především vztahem k němu. Slovo koučink se může zdát trochu zavádějící, ale na druhou stranu nejbližší.

Co všechno vám může kulinární koučink přinést?

Jídlo je základovou deskou, na které stojí celý dům naší osobnosti. Nejedná se tady o nějakou hlubokou a mystickou symboliku, ale o jednoduché přirovnání. Když se rozklíží základy baráku, tak je jasné, že něco není v pořádku, a když s tím nebudeme nic dělat, tak nám ten barák možná dřív nebo později spadne na hlavu. Základy jednak dostáváme od sudiček, tedy od rodičů a jednak na nich pracujeme sami. Na rozdíl od základů skutečného domu se s těmi našimi dá ještě něco dělat v podstatě kdykoli. Prvním krokem k nápravě je, když si uvědomíte, kde vám to vlastně s jídlem příliš neklape, že by nám ta základová deska mohla prasknout.

Zhubnete s kulinárním koučinkem?

Ano s kulinárním koučinkem zhubnete. Nebude to tak rychle jako v nějakém lifestylovém časopisu, kde se hubne za týden. A všichni, kdo se dočetli až sem, tohle vědí a jistě už nejednou slyšeli o yo-yo efektu.

Zhubnete doopravdy, což je o víc úsilí, ale o to lepší výsledek. Trvalý výsledek. Důvody tloušťky mohou být nejrůznější, často však je důvodem nějaký stres nebo úzkost. Jídlo působí jako taková peřina, která nás má ochránit před nepřízní venkovního světa. Když totiž přijdete na to, proč se vám nevyžádaný tuk usazuje na břiše nebo na zadečku, tak je to první krok, jak se ho zbavit. A pro každého je třeba něco jiného. Nebo snad na každého platí něco jiného. Někdo potřebuje pomoci s časovou organizací jídla, někdo zase s rozmístěním jídla. Při hubnutí s kulinárním koučinkem se často jedná právě o tyto dva parametry. Každý má nějaký svůj rytmus jídla, ale někomu se může úplně „rozšroubovat“, a tak jídlo dočista ztratí veškerý řád. Jako by člověk žil v permanentním jetlagu a neuměl pojmenovat, zda konzumuje zrovna snídani, večeři nebo svačinku.

Velmi podobné je to s prostorovým rozmístěním jídla. Každá zkušená matka dospívajících chlapců, kteří se právě nacházejí v období růstové akcelerace, ví, že čokoládu je třeba před nimi schovat mezi svoje spodní prádlo. Toto je prvoplánový trik, ale princip je stejný.

A nakonec malá odbočka, která může vysvětlit časovou náročnost celého procesu. Španělská prasátka, z nichž se vyrábí vynikající suchá šunka (serrano nebo jabugo), jsou krmeny žaludy nebo kaštany, aby byla ta jejich šunčička co nejlahodnější. Není třeba je krmit těmito vybranými lahůdkami celý život, ale stačí poslední tři měsíce. Pak už nikdo nepozná, jak dlouho jedly kaštany. Poučení, které z toho vyplývá je následující – tuky se přeskupí/ vymění/ přetvoří až za tři měsíce. My lidi máme dost podobný metabolismus jako prasátka, proto to platí pro nás dost podobně.

Budete s kulinárním koučinkem zdravější?

Kulinární koučink  vám pomůže najít cestu k radosti z jídla. A kde je radost, tam je zdraví. „Kde je radost z jídla, tam nechodí lékař“, dalo by parafrázovat známé rčení. Máte pocit, že vás po nějakém jídle bolí břicho, že to či ono nemůžete ani cítit, ani jíst, ani na to pomyslet? I za těmito somatickými postoji k jídlu bývá často psychické řešení. Vzpomínky na situace, v nichž jsme konzumovali  nějaké jídlo, hodně ovlivňují i vzpomínky na jídlo samotné. Pokud je situace zcela běžná, tak je dost pravděpodobné, že jídlo v našich vzpomínkách nezanechá žádnou stopu. Pokud je situace obzvláště příjemná, tak je naopak pravděpodobné, že jídlo budeme až do smrti milovat. To jsou typicky babiččiny buchty. A pak je tu situace opačná, kde se nám nějaké jídlo zoškliví tak, že nejsme schopni ho jíst.

A také je tu období, kterým prošlo leckteré dítě. Období dospívání, kdy máte v oblibě jediné jídlo. Období nejistoty, kdy tělem v pubertě cloumají hormony, děti kompenzují tím, že se drží jednoho jídla. Je jasné, že takový přístup by měl být přechodný a s dospělostí zmizet.

Bezproblémový přístup k jídlu, přijímání jídla v jeho košaté pestrosti je zcela nezbytným základem pevného zdraví. Ono až tolik nezáleží na tom, co jíte, ale je důležité, aby to bylo do každého něco. Nejlepší je, když si pochutnáte na falafelu nebo jarních závitcích stejně jako na kachně se zelím nebo na tlačence s cibulí.

Kulinární koučink otevírá cestu k novým chutím, ukazuje, jak důležité je mít k jídlu dobré vztahy, nic si neošklivit, ničeho se nebát, po žádném jídle si nedělat výčitky.

Kulinární koučink dokáže negativní předsudky v hlavě obrátit a pod nepříjemnými pocity najít radost. Radost z jídla a jeho pestrost to je jednoznačně zdravé jídlo.

Obnoví kulinární koučink vaše vztahy?

Jídlo je ta základová deska našeho domu, to už bylo řečeno na začátku, ale i partnerského domu a taky rodinného domu. V tom abstraktním slova smyslu, samozřejmě. Kulinární koučink vám pomůže očistit vztahy od marastu, do nichž se třeba dostaly. To je také obrazné přirovnání.

Všechno důležité se odehrává u stolu. (nebo také v posteli) Stůl je srdcem bytu, rodiny, domácnosti. Tam, kde není pořádný jídelní stůl, tam se pomalu rodinný nebo partnerský život rozpadá. Dnes je těžké držet provoz kolem jídelního stolu, protože je velmi snadné najíst se kdykoli a kdekoli. Dnes je také těžší udržet si vztahy. Všude se kliká, a rozumbradové brumlají nad všudypřítomnými sociálními sítěmi, které požírají společenský život. To všechno je pravda, ale často si to uvědomíte až ve chvíli, kdy to všechno ztrácíte. Ve chvíli, kdy se náš partnerský, rodinný nebo společenský život ocitne na bodu mrazu. Z toho se pak hůř leze ven, než když se problém začne řešit zavčasu.

Držet provoz jídelního stolu je pro udržení vztahů  naprosto nezbytné. Pokud se vám vztahy rozpadají, možná si ani neuvědomujete, že je to proto, že spolu nejíte. (Viz výše, kdy je důležitost stolu položena na úroveň postele). Každý pár a každá rodina má své zvyky a rituály a na těch je třeba stavět. Kulinární koučink hledá vždy cesty, které jsou každému vlastní. Rozhodně neexistuje jedno univerzální řešení, které by se dalo snadno vytvořit a snadno realizovat. Stejně jako mezilidské vztahy, které jsou vždy jedinečné.