Home / Recepty z jedlých kytek / Konzervace a jedlé kytky / Nakládaná měsíčková poupata

Nakládaná měsíčková poupata

V zimě vám na pávičce vykvetou.

  1. Květy sbírejte těsně před rozpukem. Mohou mít už klubající se lístečky. Neomývejte je.
  2.  V 1 litru vody rozpusťte asi 400 g soli. Měl by vzniknout nasycený roztok a přidejte svazeček suchých bylinek podle dostupnosti: bobkový list, tymián, rozmarýn, saturejka…, 3–5 hřebíčků, lžičku celého černého pepře. Vložte poupata  a nechte macerovat v lednici 15 až 30 dní. Květy můžete i přidávat postupně tak, aby se i ty poslední macerovaly alespoň dva týdny
  3. Rozpočet nálevu upravte podle množství květů, které se vám podaří nasbírat.
  4. Až uplyne čas, nálev slijte a nechte květy oschnout na papírové utěrce do druhého dne.
  5. Naskládejte je do sklenice, zalijte olejem a uschovejte v lednici.  Množství zvolte podle velikosti nádoby. Po dvou týdnech můžete květy používat k zimnímu zdobení. Vyndejte jich čistou vidličkou vždy potřebný počet a zprudka je orestujte na pánvičce, aby se rozvinuly.

 

Top