Jsem Jana Vlková,

známá jako kytkožroutka. Mám ráda květiny, kvetoucí stromy i keře a všeliké býlí. Studovala jsem ekologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde jsem získala znalosti o přírodě a životním prostředí. To mi pomohlo lépe porozumět světu jedlého kvítí a býlí – vztahům mezi rostlinami i jejich životním cyklům. Později jsem vystudovala ještě žurnalistiku, abych mohla šířit vědění o jedlých rostlinách dál.  Díky svým znalostem a zkušenostem jsem se stala profesionálkou v oboru.

Specializuji se na používání květin a bylin, které běžně nejsou považovány za součást jídel. Mým cílem je inspirovat lidi přírodou, ukazovat jim, jak využívat jedlé květy a byliny v kuchyni a tím obohatit jídelníček.

Jana Vlková, kytkožroutka mezi květmi
Jana Vlková, kytkožroutka mezi květy

Ráda předávám své znalosti a dovednosti dál. V rámci svých kurzů se zaměřuji na využívání květin a bylin v kuchyni pro jednotlivce i skupiny.

Jsem také autorkou několika kuchařských knih zaměřených na vaření a pečení s květinami a planě rostoucími rostlinami a často přispívám do různých časopisů, online magazínů i televizních a rozhlasových pořadů.

Na svém webu kytkykjidlu.cz sdílím vlastní recepty na jídla s květinami a bylinami a poskytuji rady ohledně sběru, skladování a používání květin a bylin. Nabízím také různé produkty spojené s používáním květin a bylin v kuchyni. Všechny produkty na mém webu jsou vyrobeny z kvalitních a přírodních surovin, které pocházejí z vlastní jedlé zahrady, a dbám na jejich ekologickou šetrnost.

Napsali o mně

Rozhovor o jedlém kvítí a býlí na podzim roku 2015

Rozhovor o jedlém kvítí a býlí na podzim roku 2015

13 ledna, 20241 min čtení

Úklid na webu vydal archivní nahrávku z rozhlasového studia Ostrava Rozhovor si můžete ze záznamu poslechnout zde:

Jana Vlková v pořadu Sama doma 11. května 2023

SAMA DOMA – 11. května 2023

12 května, 20231 min čtení

V pořadu SAMA DOMA si povídáme s Ester Janečkovou o mateřídoušce Proč a jak voní? Co se s ní a z ní dá dělat? Léčivka i koření a také blízká příbuzný tymiánu. Tak si klikněte na odkaz pod obrázkem nebo…

Jana Vlková v pořadu Sama doma 10. května 2023

SAMA DOMA – 10. května 2023

11 května, 20231 min čtení

V pořadu SAMA DOMA si povídáme s Petrou Eliáš Volákovou o mařince Proč a jak voní? A zdalipak víte, že se dává do parfémů, vína i do moučníků? Dříve se s ní dokonce vycpávaly matrace. Tak si klikněte na odkaz…

Článek, Top recepty

Jak nenechat jarní lupení zvadnout?

13 dubna, 20231 min čtení

Když už sjme věnovali tolik času a lásky sběru jarních bylin, byla by škoda, aby nám zvadly. Správná péče o “planou zeleninu” je důležitá. Co platí pro česnek, platí i pro další podobné rostliny. Více si můžete přečíst zde

Jedlá divočna v Děčíně

Jedlá divočna v Děčíně

2 dubna, 20231 min čtení

V rozhovoru Městskou divočinou k jídlu se dozvíte, kde a jak jsem si zamilovala kytky k jídlu a další věci, které jsem dosud v rozhovorech neprozradila. Vyšlo v Enter DC duben 2023. On-line verzi si můžete prolistovat zde    …

Na sezonu medvědího česneku připraveny i připraveni

Na sezonu medvědího česneku připraveny i připraveni

28 března, 20231 min čtení

Milí přítelé jedlého býlí a kvítí jste připraveni na sezonu česneku medvědího? Hlavně si ho s ničím nesplést. Není to těžké… Více můžete číst zde

Nákupní košík
Přejít nahoru