Pampelišková cibulačka

Pampeliškové listy v jiných polévkách tak dobře nevyniknou. S cibulačkou si ale můžete pohrát, poměr cibule a listů lze prakticky libovolně měnit.

Foto: Aleksandra Chytra pro Pampelišky k jídlu

Pampeliškové listy (asi půl kila) dobře omyjte. Ve velkém hrnci ohřejte asi 1,5 litru osolené vody. Vhoďte listy a nechte je asi 1 minutu spařit. Stáhněte z ohně, sceďte, prolijte ledovou vodou, aby nezhnědly, a dejte stranou. Pokrájejte asi na 3cm kousky.

Oloupejte 2 velké cibule, nakrájejte na jemné nudličky a v kastrolu na rozehřátém olivovém oleji zvolna osmažte do zlatova. Zalijte asi 1 litrem vody a rozdrobte do ní kostku vývaru. Vařte na mírném ohni zhruba 10 minut a mezitím si připravte bagetky.

Bagetu nebo rohlíky lehce svlažte olivovým olejem, opražte v troubě na grilu a ještě teplé posypejte strouhaným sýrem. Pak je ještě na malou chvilku vraťte pod gril.

Do cibulačky vložte  nakrájené pampelišky, zamíchejte a ihned podávejte.

Polévku servírujte do misek, na polévku dejte chlebíček se sýrem a nakonec zlehka poprašte čerstvě mletým pepřem.

Top