Home / Recepty z jedlých kytek / Chuťovky z jedlých kytek / Plněná rajčata letní a studená

Plněná rajčata letní a studená

Jedno velké rajče s dobrým chlebíkem vydá na vynikající večeři do vedra.

  1. Rajčata by měla být velká a ne úplně zralá. Usnadní to práci.
  2. Na dvě rajčata počítejte jedno velké vejce vařené na tvrdo a jeden balíček čerstvého sýra. Nejlíp vyhovuje Palouček, který je rozpočtově přátelštější než všudypřítomná Lučina. (Tohle není reklama, ale jen rada)
  3. Natrhejte si květy lichořeřišnice a mladé výhonky. Můžete přidat květy aksamitníku rozkladitého, měsíčku lékařského, poupata a květy denivky plavé. Květy nechejte chvilku na kuchyňské lince, aby vycestoval hmyz. Výhonky omyjte.
  4. Čerstvý sýr a květy dejte do mixéru a rozmixujte. Všechny uvedené květy obsahují lutein, který se radostně pustí a sýr obarví ho do žluta až oranžova. Lichořeřišnice dodá i pikantnost.
  5. Výhonky lichořeřišnice, případně poupata denivek nakrájejte na drobno.
  6. Vejce na tvrdo nakrájejte na kostičky a všechno smíchejte.
  7. Rajčata odřízněte „u stopky“. Obsah pečlivě vydlabeje lžicí. Někam uschovejte pro další použití třeba do dušené zeleniny.
  8. Mističky naplňte směsí a zdobte zbytky květů. Podávejte neprodleně, ale rajčata můžete připravit i pro návštěvu, která přijde za chvíli.
Top