Home / Recepty z jedlých kytek / Přílohy z jedlých kytek / Šafránová rýže na celou sezonu

Šafránová rýže na celou sezonu

Králem mezi jedlými květy je měsíček lékařský. Dokáže vládnout totiž i v  zimě. Středoevropská náhražka šafránu.

Recept je jednoduchý. Pracujte jak jste zvyklí. Uduste nebo uvařte rýži, jakou máte rádi. Třeba i ve varném sáčku.

V receptu je použita směs jasmínové a hnědé rýže od mého předního dodavatele z hokynářství na Evropské třídě.

Rýži propláchněte a krátce orestujte na trošce slunečnicového nebo stylově arašídového oleje. Osolte zalijte dvojnásobným množstvím vody a zvolna duste, dokud se voda nevsákne. Vypněte a nechejte dojít.

Mezitím si vyndejte z lednice několik naložených měsíčkových poupat. Rozehřejte nepřilnavou pánvičku a poupátka na ní krátce restujte. Sledujte, jak se otevírají, nepřipalte je.

Rýži ozdobte sušeným měsíčkem a ihned podávajte jako přílohu – ke guláši, ke karí, ke kuřeti v seně….

Top