Paní Pavlína je z Brna. Trochu Brňanům závidím teplejší klima, než mám v Praze. A taky bych chtěla, aby Pražáci, moji sousedné, uměli jíst tak radostně s přímočaře jako Brňané. V Praze, když se jí dobře, jí se často tak nějak ostentativně.

Recept v původním znění, bez editací

Květy bezu, které necháme po natrhání na vzduchu chvíli odležet, aby mohl hmyz odejít, namočíme do vody. Ponořené květy, citrón nebo případně kyselinu citronovou zalejeme vodou (ponoříme asi 2 cm pod hladinou).  Můžeme vytvořit různé kombinace, např. květ bezu s mátou nebo s meduňkou – stačí hrst bylin vložit do výluhu. Vše necháme 24 hodin luhovat. Potom přecedíme byliny přes plátno – a můžeme vařit želé.

Dávám na 1 litru tekutiny: 500 g cukru, 1 citron (ten dávám již den předem) a 10 g citronového pektinu. Do výluhu nasypu část cukru a pektin rozmíchám asi ve 100 g cukru,  který opatrně postupně přisypávám do vroucího želé. Pektin s cukrem je třeba přisypávat po lžících, aby se netvořily hrudky. Povaříme ještě asi 5 minut. Poté vařící želatinu nalejeme do sklenek a vložíme lístky růže. Sklenky otočíme na chvíli dnem vzhůru, aby chytla víčka (ale je třeba ještě vlažné sklenky otočit zpět, aby se želatina přesunula zpět dolů).

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář