Černý čaj vzniká fermentací listů čajovníku. Stejný proces se dá použít i na jiné listy dostupné za humny. Výsledek je překvapivě podobný. Osvědčenou surovinou jsou listy maliníku, černého rybízu nebo lesních jahod. Nebojte se vyzkoušet i byliny. Vyberte si rostliny, o nichž víte, že jsou jedlé – máta, meduňka, jitrocel…

Potřeby:

  • Tkaná bavlněná nebo lněná textilie o rozměrech cca 0,25 m2, tedy přibližně 50 x 50 cm. (Textilie se zabarví tříslovinami, takže pak je z estetických důvodů problematicky použitelná).
  • Kousek nebarveného provázku z přírodního vlákna.
  • Menší igelitový sáček.
  • Nůžky, košík, zkrátka náčiní na sběr

Postup:

Sbírejte sytě zelené listy – ani příliš mladé, které nemají dostatek tříslovin, ani příliš staré, které začínají žloutnout.  Nasbírané listy můžete mírně rozrušit – paličkou na maso, válečkem na těsto apod., ale není to nutné. Do velkého hrnce dejte trochu vody a nahoru přidělejte volně prověšenou přírodní textilii (nejraději starou lněnou utěrku). Připravte listům mělké lůžko.

Vodu uveďte do varu, listy dejte na tkaninu a přikryjte pokličkou, aby se hezky zapařily. Trochu je promíchejte, aby všechny hezky ztmavly.

Nechejte vychladnout tak, abyste s nimi mohli manipulovat. Rozložte je v rovnoměrné tenké vrstvě na textilii.

Zarolujte velmi pevně, svažte provázkem a dejte do mikrotenového sáčku. Nechejte dva dny fermentovat. Balíček rozbalte a listy usušte při pokojové teplotě v tenké vrstvě a občas obracejte, aby nezplesnivěly.

Pak už jen stačí nadrtit nebo nastříhat na menší kousky a můžete podávat.

Pokud si chcete s takto získanou surovinou pohrát, můžete ji obohatit o další ingredience – sušené bezinkové plody, sušená jablka nakrájená na malé kousky, sušené květy měsíčku, růže, slézu maurského nebo dalších rostlin.

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář