Recept na fazole s rýží

Fazole úplně jinak a lahodně

Tak jo, únor je měsíc luštěnin, protože luštěniny v zimě zahřívají. Tahle fazolová dobrota, která se dá jíst teplá i studená. V receptu se snoubí zimní zahřívací fazole s příslibem slunečných dnů, které zastupuje limeta. Můžete si dopřát variantu se sádlem a škvarky nebo vegeverzi.

Pro 4 osoby

  • 100 g suchých černých fazolí
  • Větropudná otýpky
  • Lžíce sádla nebo oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 paprika
  • 150 g rýže
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička yzopu
  • 2 polévkové lžíce dobrého ovocného octa.
  • 2 jarní cibulky nebo jiná zelená bylinka dle aktuální nabídky (hladkolistá petržel, pažitka)

Postup

  1. Fazole namočte přes noc do vody. Druhý den slijte a ještě několikrát propláchněte. Dejte do hrnce spolu s větropudnou otýpkou a vařte do měkka.
  2. Na pánvi rozpusťte sádlo a přidejte cibulku nakrájenou na kostičky a česnek nakrájený na kousky. Nechejte zesklovatět. Mezitím očistěte papriku a nakrájejte ji na kostičky. Přidejte na pánev a nechejte lehce orestovat.
  3. Rýži uvařte v osolené vodě.
  4. Všechno smíchejte dohromady a přidejte drcený římský kmín a jarní cibulku (nebo jinou zelenou příměs) nakrájenou na kolečka.
  5. Dochuťte ovocným octem a limentkou.
  6. Podáváme se škvarky, moravskými vrabci nebo opraženou slaninou.

 

 

 

A co by se Vám ještě mohlo hodit?

 

 

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru