Tak jo, únor je měsíc luštěnin, protože luštěniny v zimě zahřívají. Tahle fazolová dobrota, která se dá jíst teplá i studená. V receptu se snoubí zimní zahřívací fazole s příslibem slunečných dnů, které zastupuje limeta. Můžete si dopřát variantu se sádlem a škvarky nebo vegeverzi.
Pro 4 osoby
- 100 g suchých černých fazolí
- Větropudná otýpky
- Lžíce sádla nebo oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 paprika
- 150 g rýže
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička yzopu
- 2 polévkové lžíce dobrého ovocného octa.
- 2 jarní cibulky nebo jiná zelená bylinka dle aktuální nabídky (hladkolistá petržel, pažitka)
Postup
- Fazole namočte přes noc do vody. Druhý den slijte a ještě několikrát propláchněte. Dejte do hrnce spolu s větropudnou otýpkou a vařte do měkka.
- Na pánvi rozpusťte sádlo a přidejte cibulku nakrájenou na kostičky a česnek nakrájený na kousky. Nechejte zesklovatět. Mezitím očistěte papriku a nakrájejte ji na kostičky. Přidejte na pánev a nechejte lehce orestovat.
- Rýži uvařte v osolené vodě.
- Všechno smíchejte dohromady a přidejte drcený římský kmín a jarní cibulku (nebo jinou zelenou příměs) nakrájenou na kolečka.
- Dochuťte ovocným octem a limentkou.
- Podáváme se škvarky, moravskými vrabci nebo opraženou slaninou.
A co by se Vám ještě mohlo hodit?
-
Tužebník jilmový – zdraví a rozkoš59.00 Kč – 69.00 Kč
-
Růže sytě rudá, sušený květ65.00 Kč – 75.00 Kč
-
Pelyněk pontický – koření znalců59.00 Kč – 69.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?