, ,

Grilovaný sýr a slaná marmeláda – božská kombinace

Grilovaný sýr se slanou marmeládou

Jak ozvláštnit grilovaný sýr? Je to báječné jídlo. Dělají ho skoro všichni, ale gurmáni k němu servírují marmelády. U nás jsou marmelády automaticky sladké. Ale zkusili jste někdy ovoce v kombinaci se slanou chutí? Zkuste experimentovat se zbytky ovoce, které už Vás nebaví zavařovat klasickými způsoby.  Zde kombinace meruňky a chilli papričky.

Na 5 až 6 skleniček

  • 1000 g vyloupaných meruněk
  • 250 až 300 g cukru podle zralosti ovoce
  • ½ kávové lžičky chilli papriček (podle obliby pálivost a podle obsahu kapsaicinu)
  • 2 kávové lžičky soli

Postup

  1. Meruňky nakrájejte na kousky. Krájejte je, i když máte, jako já, rádi marmeládu „strukturovanou“  a ovoce je krásně zralé. Dužina se sice dokonale rozvaří, tak slupka nepovolí, takže pak máte v marmeládě cáry, vrcholně lahodné cáry, které brání elegantní konzumaci.
  2. Vařte za stálého míchání, dokud se ovoce nerozpadne. Meruňky mají tendenci k připalování, takže je ani na chvilku neopouštějte.
  3. Vařte prudce 5 minut a pořád míchejte.
  4. Přidejte cukr a chilli papričky. Znovu uveďte do varu.
  5. Vařte prudce dalších 5 minut a nepolevujte v míchání, i když horká marmeláda stříká z kastrolu nebo hrnce ven.
  6. Přidejte sůl, ještě párkrát zamíchejte a plňte horké do skleniček jako každou jinou marmeládu.
  7. Víčko pěkně utáhněte a těšte na okamžik, kdy bude marmeláda chladnout, a víčka budou vydávat libý pukavý zvuk.

Grilovaný sýr je jednoduchý

  • Plísňový, řecký grilovací, nebo balkánský sýr pokapejte trochou olivového oleje, aby se v alobalu nepřipálil. Grilujte podle chuti a můžete dozdobit květy česneku,

Poznámka

Tuhost marmeláda bez použití pektinu je dána kondicí meruněk. Čím méně zralé tím více přirozeného pektinu a naopak. Chilli papričky dobře ladí se všemi peckovinami – mirabelky, blumy, švestky, špendlíky…

 

 

Mohlo by se Vám hodit