,

Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata)

Jitrocel kopinatý je vytrvalá bylina s výraznou přízemní listovou růžicí, z níž vyráží až 8 stvolů vysokých 10 až 30 cm  Zpravidla jsou delší než listy. Listy jsou  tmavě zelené, s výraznou souběžnou žilnatinou. Květy jsou velmi drobné a tvoří husté, nápadně prodloužené klasovité květenství. Z květů vyčnívají nápadné bílé tyčinky.

Stanoviště

Roste na loukách a pastvinách, travnatých plochách, mezích, rumištích, podél cest. Je velmi houževnatý, takže se nevyhýbá ani městům, parkům, hřištím a staveništím. Kvete od května.

V kuchyni

Na jídlo sbírejte jen kvalitní mladé lístky z prostředka růžice. Jitrocele je opravdu hojný, nemusíte se při sběru omezovat. Protože je jitrocel trvalka, dá se používat již  časně na jaře. V pozdějších obdobích se mohou znovu objevit svěží výhonky v posekaných porostech.

Mladé lístky se hodí jako přídavek do salátů, nakrájený na jemné proužky. Dobře ladí jarními ředkvičkami, pozvedne mdlou chuť  ledového salátu. Můžete ho použít všude tam, kde by se hodila kadeřavá petrželka. Lístky se dají přidat i do omelet.

Starší lístky se chutnají výborně smažené na způsob tempury.

Mladá květenství jsou také dobrá. Mají překvapivou chuť – chutnají po lesních houbách. Dají se nakládat na kyselo nebo na způsob kaparů a potom v nich ony překvapivé houbové tóny přetrvávají…

Semínka mohou posloužit k sypání pečiva podobně jako mák.

 

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář