Likér zvaný klackovka se dá dělat z listů nebo větviček peckovin. Nejlepší jsou broskve, pak višně a pak můžete zkusit cokovliv dalšího.

Objem alkoholu a množství cukru lze považovat za ryze orientační. Velmi záleží na individuální chuti. Výsledný likér může oscilovat mezi „suchou“ a „sladkou“variantou. Pokud předem víte, že máte rádi sladší nápoje, množství cukru minimálně zdvojnásobte. Nebo pokud máte radši silnější hořkou chuť, můžete přidat více listů. Listy sklízíme, jakmile dozraje ovoce, ještě než začnou žloutnout  tedy od konce července do poloviny srpna.

Na 2 lahvinky likéru

1 l suchého bílého vína na broskvovou variantu nebo 1 l suchého červeného vína na třešňovou variantu

40 listů  i s mladými nedřevnatými větévkami

100 ml vodky nebo jiné kvalitní pálenky

25 g cukru

Listy opláchněte pod tekoucí vodou a dobře je osušte. Můžete použít i celé mladé větvičky. Namočte do vína, nechejte macerovat dva až čtyři týdny při pokojové teplotě. Láhev může stát na okně nebo na kuchyňské lince. Pak listy vyjměte, rozpusťte ve víně cukr a přidejte pálenku. Pak skladujte v nejlépe v chladné spíži nebo sklepě. Vydržte alespoň týden, aby se chutě dostatečně propojily.

 

 

2 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář