Kuchařka, první svého druhu, která se zabývá jedlými květy, způsobila doslova zemětřesení na trhu. Otevřela nový svět všem milovníkům dobrého a zdravého jídla. Pojetím a obsahem dodnes není překonaná žádným dalším dílem.

Květinová kuchařka je rozdělena na čtyři roční období. Jsou to: brzké jaro, pozdní jaro, horké léto a babí léto. Každé období má botanickou část, která popisuje všeobecné vlastnosti rostlin, pro něž je obvykle sbíráme, obvyklá stanoviště, na kterých se rostliny vyskytují, a období, kdy je jejich sběr nejúspěšnější.

Následuje kuchařská část, která má v každém období  deset receptů. Jsou to většinou jednoduchá jídla, jejichž příprava je často rychlá, nebo jsou to variace na známé pokrmy. Spíš než o přesný popis přípravy jídla se jedná o nápady, jak, kdy a co použít v kuchyni z toho, co roste v divoké přírodě nebo v zahradách.

V úvodu jsou cenné rady, jak rostliny sbírat a jak je uchovávat. Před každým obdobím se čtenáři dočtou, jaké radosti s jedlými květy je čekají.  A jestli ji chcete hned teď, tak hurá do obchodu.

Pokud chcete znát další podrobnosti, pokračujte ve čtení.

Květinová kuchařka je rozdělena na čtyři roční období. Jsou to: brzké jaro, pozdní jaro, horké léto a babí léto. Každé období má botanickou část, která popisuje všeobecné vlastnosti rostlin, pro něž je obvykle sbíráme, obvyklá stanoviště, na kterých se rostliny vyskytují, a období, kdy je jejich sběr nejúspěšnější.

Následuje kuchařská část, která má v každém období  deset receptů. Jsou to většinou jednoduchá jídla, jejichž příprava je často rychlá, nebo jsou to variace na známé pokrmy. Spíš než o přesný popis přípravy jídla se jedná o nápady, jak, kdy a co použít v kuchyni z toho, co roste v divoké přírodě nebo v zahradách.

V úvodu jsou cenné rady, jak rostliny sbírat a jak je uchovávat. Před každým obdobím se čtenáři dočtou, jaké radosti s jedlými květy je čekají.  A jestli ji chcete hned teď, tak hurá do obchodu.

„Příběh vzniku Květinové zní jako z pohádky. Ještě před vydáním knihy jsem pracovala pro on-line magazín, kde jsem dostala na vlastní přání a ke své velké radosti rubriku o jedlých květech. Plnila jsem ji několik let. Potom magazín zanikl, ale já jsem chtěla pokračovat. Zaklepala jsem na dveře nakladatelství a předložila jsem svůj archiv textů. S trochou nadsázky jsme si okamžitě plácli. Neprodleně jsme začali fotit první jídla, aby nám pod rukama neunikly některé brzce jarní rostliny. Tým, s nímž jsem pracovala ze mne byl občas trochu divoký, protože příprava mojí knihy se poněkud vymykala rutinnímu tvoření kuchařských knih. Teď mluví hlavně o taškách rostlin, které jsem vždy na focení vozila a pak kolem nich celý den obíhala s rozprašovačem, aby nezvadly.“

Na tvorbě knihy spolupracovali odborníci z různých oborů:

Pavla Dvorská je vítězkou soutěže o nejlepší botanickou ilustraci a vynikající česká výtvarnice zabývající se vědeckou ilustrací.

Skutečnost, že přijala angažmá v projektu Květinová kuchařka, byla doslova darem z nebes. Vytvořila pro každou rostlinu obrázek, který ukazuje jedlou část rostliny v barvách a zbytek tužkou. Zůstala ilustrátorkou i pro další knihy. Bez ní by moje tvorba nebyla tím, čím je.

RNDr. Jan Květ, CSc. je celosvětově uznávaný odborní na mokřady. Guru oboru, kterého celý svět zná pod domáckou verzí jeho křestního jména, věnoval svůj vzácný čas na recenzi botanické části:

Máte v rukou knihu, která vás chce zlákat do nevídaných dobrodružství spojujících detektivní činnost a sběr neobvyklého důkazního materiálu v přírodě s jeho zpracováním v pohodlí vašeho domova, v kuchyni, obvyklém to středu domácnosti. ……………………

Kniha se vám tak stane nepostradatelným průvodcem do světa, který jste zatím asi neznali anebo znali jen z malé části. Brzy si uvědomíte, že po zážitcích z toho světa vlastně už dávno toužily vaše chuťové papily, čichová a zraková čidla i hmatová nervová zakončení. ……………..

Zkrátka, máte ve svých rukou knihu, jíž se nelze nabažit nejen obrazně, leč i doslovně. Vždyť k ní i k pokrmům a nápojům podle ní připraveným se budete chtít stále vracet!

K recenzi našla čas i Ing. Ivana Černá, toxikoložka:

Pro květinové a bylinkové ozdoby si autorka vybrala rostliny, které prověřila vlastním degustačním procesem! Z rostlinných částí doporučuje užívat mladé listy a okvětní plátky, nedoporučuje užívat kořenovou část a semena, která mohou být problematická co do obsahu nevhodných látek…………

Začátečníkovi bych určitě doporučila seznámit se s novou rostlinou od úplného počátku vzrůstu, přes objevení poupat či květenství, uzrání semen až do úplného skonu rostliny před zimou. Dále bych začátečníkovi doporučila začít se sběrem rostlin na známém místě, například na vlastní zahradě, kde by sbírané byliny neměly být obklopené jedovatými rostlinami, aby nedošlo k záměně………..

Takže pokud se budete držet doporučení autorky jak sbírat rostliny, správně je uchovávat a dle chutí přiřezovat k uvedeným receptům v množství „přiměřeném či spíše malém“, objevíte nové gurmánské zážitky z pokrmů připravených ze surovin, které nebyly dovezeny z dálek, ale které vyrostly u vás tzv. „za humny“.

 

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *