Z mařinky se připravuje v Belgii, Alsasku , Lucembursku a v Německu kolem Mosely nápoj, kterému by se česky mohlo říkat “májová bowle”. Maitrank, Maiwein Waldmeisterbowle a tak podobně. Příprava je velice jednoduchá, chuť opojně mámivá.
Pro 4 osoby
Hrst čerstvých mařinkových snítek
500 ml suchého bílého vína
100 ml chlazené perlivé vody
Postup
- Mařinku sbírejte těsně před rozkvětem nebo právě rozkvetlou. Později, když se začnou tvořit plody, již bylina není dobrá. Při sběru používejte nůžky, protože rostlinky se snadno vytrhávají.
- Doma nasbírané rostliny dobře zkontrolujte! Lahodná mařinka roste ve společnosti různých jedovatých rostlin.
- Nasbíranou bylinu nechejte pár desítek minut na kuchyňské lince. Je třeba dopřát hmyzu čas, aby vycestoval a také nechat bylinu lehce zavadnout. Rozhodně neoplachujte.
- Bylinu vložte do láhve se širokým hrdlem, zalijte bílým vínem a nechejte 1 až 3 hodiny odpočinout v lednici. Před podáváním můžete přilít trochu dobře vychlazené perlivé vody.
- Podávat můžete s ledem.
Upozornění: Tento nápoj by neměli konzumovat lidé, kteří užívají léky na ředění krve. Warfarin je kumarinový derivát.
Podívejte se, co by se Vám mohlo líbit.
-
Kytky k jídlu430.00 Kč
-
Jak na sběr bylin – e_book59.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?