Maitrank, májová bowle

Z mařinky se  připravuje v Belgii, Alsasku , Lucembursku a v Německu kolem Mosely nápoj, kterému by se česky mohlo říkat “májová bowle”. Maitrank, Maiwein Waldmeisterbowle a tak podobně. Příprava je velice jednoduchá, chuť opojně mámivá.

Pro 4 osoby

Hrst čerstvých mařinkových snítek

500 ml suchého bílého vína

100 ml chlazené perlivé vody

Postup

  1. Mařinku sbírejte těsně před rozkvětem nebo právě rozkvetlou. Později, když se začnou tvořit plody,  již bylina není dobrá. Při sběru používejte nůžky, protože rostlinky se snadno vytrhávají.mařinka vonná, sběr
  2. Doma nasbírané rostliny dobře zkontrolujte! Lahodná mařinka roste ve společnosti různých jedovatých rostlin.
  3. Nasbíranou bylinu nechejte pár desítek minut na kuchyňské lince. Je třeba dopřát hmyzu čas, aby vycestoval a také nechat bylinu lehce zavadnout. Rozhodně neoplachujte.
  4. Bylinu vložte do láhve se širokým hrdlem, zalijte bílým vínem a nechejte 1 až 3 hodiny odpočinout v lednici.  Před podáváním můžete přilít trochu dobře vychlazené perlivé vody.
  5. Podávat můžete s ledem.

 

Upozornění: Tento nápoj by neměli konzumovat lidé, kteří užívají léky na ředění krve. Warfarin je kumarinový derivát.

 

Podívejte se, co by se Vám mohlo líbit.

 

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *