Levandulová vůně se dá lapat docela snadno. Jako každá vůně Středomoří, i tahle rostlina se ráda snoubí s tukem. Do máslového třeného těsta je ideální.

 

Pro 10 osob

1 polévková lžíce levandule sušené nebo čerstvé

180 g másla

3 vejce velikosti L

200 g práškového cukru

180 g hladké mouky

 šťáva z  ½ citronu

špetka soli

 

Postup

 

  • Levanduli oberte z větviček a případně podrťte nebo pokrájejte.
  • V kastrůlku rozpusťte máslo na teplotu cca 50 stupňů a dejte do něj levanduli. Dejte na chvíli stranou, aby květy pustily vůni.
  • Oddělte žloutky a bílky. Bílky dejte stranou a žloutky prošlehejte s cukrem do běla.
  • Levandulové máslo proceďte a květy pečlivě vymačkejte, abyste nepřišli o žádný materiál – ani máslo ani vůni.
  • Rozpuštěné máslo zašlehejte do žloutků s cukrem. Vmíchejte mouku, přidejte citronovou šťávu a nechte asi 30 minut odpočinout.
  • Troubu předehřejte na 180 oC.
  • Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Vmíchejte do odpočinutého těsta. Naplňte papírové košíčky a pečte podle jejich velikosti 20 až 30 minut.
  • Minibábovičky můžete zdobit šlehačkou bílou nebo kakaovou nebo čokoládovou polevou a nějakými dekorativními květy.

 

 

Mohlo by se Vám hodit