Lehká dýňová polévka bez lepku a laktozy

Modro-žlutá polévka na zahřátí

Jednoduchá dýňová polévka v národních barvách Ukrajiny. Z práporů a transparentů mám husí kůži. Ostentativní citové projevy jsou mi cizí. Tak jsem místo vyvěšení praporu uvařila polévku.

Myslím na všechny mladé muže a kluky, kteří musí dělat to, co nechtějí. Plahočí se rozervanou zemí, je jim zima, mají hlad, jsou unavení a jde jim o život.

Můj táta utrpěl při příležitosti pražského povstání průstřel ramene. Byl-li by zásah o dvacet centimetrů jinde, nebyl by tu. Měl spolužáka, s nímž seděl osm let v jedné lavici. Jmenoval se Hugo. Ten má v Praze pamětní desku, protože to pražské povstání nepřežil. Táta celý život blbě spal.

Ten průstřel mu udělal německý voják. Táta celý život nadával na Rusy, kteří nedovolili postup americké armády a byli podle něj zodpovědní za krveprolití v Praze; za smrt nejlepšího kamaráda.

Myslím na všechny krásné mladé kluky, kteří mají život před sebou.

Jednoduchá dýňová polévka

1 cibule

3 brambory

½ dýně hokaido

Trochu tuku, jaký je k dispozici na osmažení cibule, zde máslo

Vývar, jaký je k dispozici, zde výluh ze sušených hub

Postup

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.

Dýni nakrájejte na větší kousky i se slupkou.

V hrnci rozehřejte tuk, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Pak přidejte brambory, krátce orestujte a přidejte dýni. Zalijte vývarem, případně osolte a vařte, až budou brambory měkké. Dýně je obvykle měkká dříve, ale záleží na kvalitě vstupních surovin a na velikosti kousků. Polévku rozmixujte.

Nalijte opatrně do talířů a ozdobte modrými květy.

Myslím na všechny ty krásné mladé chlapy, táty od rodin i zkušené a zralé muže.

Mohlo by se vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru