Jak poznat nejlepší jablka

Něco zajímavého o jablkách (Zpravodaj 65)

Milí přátelé jedlého býlí a kvítí,

listopad má ve svém erbu dýně, ale jablka jsou taky fajn. Jablka jsou nejlepší ovoce mírného pásma, protože jsou trvanlivá, krásná, vyšlechtěná do mnoha odrůd a v kuchyni použitelná celou zimu skoro do každého jídla. Vesele se snoubí s kyselými, slanými i sladkými chutěmi.

Na jeden z posledních letních individuálních kurzů přišel pán, který mi vyprávěl mimo jiné i o svých gurmánských nákupech v Itálii. Historka o jablkách je hodně krátká:

To jsme jednou byli na trhu v Amalfi a tam si jeden Ital vybíral samá červivá jablka. Koukal jsem na něj, jestli to opravdu dělá záměrně, a vypadalo to, že jo.

A tak jsem se ho na to zeptal a on mi odpověděl:

„Ano, vybírám si takováhle jablka, protože jsou nejlepší.“

„A to jako proč?“

„Jsou totiž bio, i když to na nich není napsané. Žádný červ nebude hlodat v jablku, které je postříkané nějakou chemií.“ Znělo vysvětlení.

Přiznávám, že je to opravdu jednoduché a jednoznačné měřítko toho, že je jablko dobré, je-li jinak hlaďoučké a vybarvené a nemá žádné další nemoci.

A pár dní nato jsem se zúčastnila ovocnářského výkladu v jednom z pražských sadů. Lektor vyprávěl o odrůdách a o přirozené trvanlivosti jablek skladovaných doma ve sklepě. Samozřejmě padla otázka na ta krásná naleštěná jablka, která se prodávají v hypermarketech velkých řetězců. Jejich pěstování je ve skutečnosti složitá výroba, kde nic není ponecháno náhodě. To je jasné, protože požadavky na velikost, barvu a strukturu jsou neúprosné. Největší novinkou pro mne bylo zjištění, že jablka, která se prodávají dneska, mohou být i několik let stará, tak dokonale jsou vyladěny sklady. Myslíte, že je v nich ještě jiskřička přírodní radosti, kterou mají ti červiví paskřivci? Hádám, že ne. Hádám, že jsou to jablka smutná jak Princezna Solimánská.

Jak to máte s jablky? Jakou odrůdu máte nejraději? Kde je sháníte? Máte zahradu, nebo je trháte v opuštěných sadech? Napište mi (nebo do komentáře) něco o jablkách, co je zajímavé.

 

Mohlo by se Vám ještě tento týden hodit

Stačí kliknout sem, pokud byste chtěli svůj vlastní Zpravodaj, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce.

 

 

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru