Knížka je určena všem, kdo se chtějí vydat za úchvatným dobrodružstvím, jímž je sbírání a jedení býlí a kvítí, a teprve k tomu sbírají odvahu. Je příručkou pro začátečníky, pro děti i opatrné experimentátory.

Pampelišky k jídlu, jak napovídá název, je kulinární monografie věnované jedné rostlině a jejímu uplatnění v kuchyni. V knize se dočtete ale i spousty zajímavostí z botaniky, biochemie i léčitelství. Jestli rovnou víte, že knížku chcete tak hurá na nákup.

Pokud chcete znát další podrobnosti, pokračujte ve čtení.

Kniha obsahuje 20 receptů, které jsou pečlivě vybrané tak, aby vystačily na celé menu, tedy od polévky a salátu přes hlavní jídlo a dezert, včetně receptů na konzervování slané i sladké.

Mezi jednotlivými recepty se můžete začíst do textů, v nichž se dozvíte nejrůznější informace o tom, jak se vyvíjejí chutě pampeliškových listů, jak ji správně sbírat a skladovat, ale třeba také jak si udělat pampeliškovou „Meltu“, tedy nepravou kávu. Z pampelišek se dají jíst, kořeny, listy, poupata, květy. Použití je surovinové i dekorativní tzn. rostlina vstupuje do receptu jako jedna z ingrediencí nebo se používá jen jako ozdobný doplněk.

 

 

„Když jsem knížku dokončila, zjistila jsem, že je to vlastně univerzální příručka pro práci s plevely brzkého jara. Podrobně popisuje vývoj rostliny respektive vývoj chutí v listech a poupatech, což je proces, který se s variacemi odehrává v nejrůznějších bylinách. Když jsem Pampelišky k jídlu plánovala, chtěla jsem knihu, která by byla levná, a přitom stejně krásná jako její starší sestry. To se také povedlo. Pečlivě jsem vybrala pouze dvacet receptů, aby si čtenáři mohli užít krásné, vymazlené a profesionální fotografie, které vydavatelský rozpočet zatěžují. Co nic nestojí, nestojí za nic. Krásné fotky znají svou cenu.“

Ještě v roce 2019 se kniha dočkala vydání v německém jazyce. Vyšla v Rakousku, v rodinném nakladateství Ennsthaler

 

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *