Pečené brambory s jalbky a cibulí

Brambor, jablko a cibule je královská kombinace podzimu, která se kamarádí s kdekým: mrkev, špek, červená řepa, celer, dýně a další. Bože a jak to krásně voní, když se to peče.

Na 1 plech

  • 4 brambory
  • 1 malá řepa
  • 1 kyselé jablko
  • 1 velká mrkev
  • 1 velká cibule
  • ¼ menší dýně hokaido
  • jakákoliv další zelenina, kterou máte rádi – celer, petržel, topinambur….
  • Hrubá sůl
  • Libečkové semínko
  • 100 ml oblíbeného oleje na pečení

Postup

  • Všechnu zeleninu dobře očistěte. Dýni ani jablko neloupejte.
  • Nakrájejte na různé tvary, aby byly směs estetická.Brambory na měsíčky, řepu na plátky, jablko na měsíčky, mrkev na kolečka, cibuli na plátky, dýni podle velikosti.
  • Plech vyložte pečícím papírem a dejte na něj všechnu zeleninu a jablko.
  • Zalijte olejem a dobře promíchejte, aby se všechny kousky hezky promastily.
  • Posypejte libečkovým semínkem nebo jiným oblíbeným kořením (rozmarýn, pepř, černucha apod.)
  • Dejte do vyhřáté trouby (200 stupňů) a pečte. Občas troubu otevřete, aby se dostala ven pára, jinak bude
    zelenina spíš dušená.
  • Pečte podle svého gusta, ale tato směs je obzvlášť dobrá, když už začínají některé kousky karamelizovat.

Tipy a triky

Celé jídlo se z pečené zeleniny udělá přídavkem balkánského nebo modrého sýra. Jako doprovod se hodí i prorostlé uzené nebo klobáska.

Není tu nějaký matematik, který by mi spočítal, kolik kombinací po třech zeleninách se dá udělat z 12 surovin? Jestli jo, tak to prosím napište do komentáře, ať to vidí i ostatní. Děkuji.

A co by se Vám ještě mohlo hodit?

 

 

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.