Milí přátelé jedlého býlí a kvítí,
tak můj májový fejeton je o tom, jak jsem hledala mařinku, nenašla ji a stejně to dobře dopadlo. Vlastně ještě lépe, než jsem čekala.
Před mnoha lety – odhaduji tak sedmi – jsem se rozhodla, že do portfolia jarních výletů zařadím i speciální terénní vycházku Za mařinkou. Je to fascinující rostlina a letos jsem ji zvolila královnou máje.
Napřed jsem studovala mapy. Byly to mapy odborné botanické. Chtěla jsem jít najisto, protože člověk nemá tolik času, aby procházel nejrůznější zákoutí okolo celé Prahy. Některá místa označená na mapách v terénu žádnou mařinku nevyjevila. Pak jsem se ptala „praktikujících botaniků“, mám mezi nimi nemálo spolužáků z univerzity. Rady vedly do Šárky. Tak jsem se vydala na průzkum Divoké i Tiché Šárky.
Chodila jsem několik hodin sem a tam po místech, kde se mi zdálo, že by mohla mařinka růst. Je to bylina, která miluje kamení a ochranu listnatých stromů. Roste bryskně a křehce mezi štěrkem a balvany z loňského spadaného listí. Miluje třepotavý stín obrašujících větví. Chodila jsem po svazích a návršíčkách a s nadějí se vrhala na rostlinky Svízele lesního (Galium sylvaticum), který je mařince dost podobný, škrábala se za bílými květy, z nichž se nakonec vyklubal jakýsi rožec (Cerastium ssp.), ale nikde nic. Tedy nikde jsem nenašla žádnou mařinku; ani lísteček.
Tak jsem si sedla pod strom a rozjímala nad snižující se biodiverzitou, zastaralými mapami i nad marností výpravy, z níž jsem nepřinášela úlovek, po kterém jsem toužila.
Seděla jsem pod modřínem a výhledy do krajiny, kterou jsem křížem krážem prošla, mi clonila větev s růžovými šiškami. Vzpomněla jsem si na předešlou zimu, na Tyrolsko a Alto Adige, kde se servíruje šiškový likér. Není mařinka, budou modřínové šišky. Zkusím zaexperimentovat.
To je konec příběhu. Doma jsem šišky namočila do kořalky a z výluhu udělala likér, který se dnes usadil mezi mými top ten oblíbenými recepty pod názvem šiškovka. Přesný recept je kuchařce Kytky k jídlu, anebo přijďte ochutnat na květnový kurz.
Máte rádi likéry z neobyčejných rostlin? Podělte se v komentářích o své oblíbené recepty a inspirujte ostatní.
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce.
Co se hodí do likérů?
-
Fenyklové semínko do kuchyně49.00 Kč – 59.00 Kč
-
Pelyněk pontický – koření znalců59.00 Kč – 69.00 Kč
-
Levandule lékařská (Lavandula angustifolia)41.00 Kč – 56.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?