Ze svatojánských ořechů se dělá hlavně likér. Pak se často nakládají do cukrového nálevu. Ale existuje ještě úprava tak zvaná “anglická”. Černočerné pickles jsou v zimě lahůdka na nejrůznější jídla.
Na 5 skleniček o objemu 300 ml
- 1 kg zelených ořechů
- 300 g kuchyňské soli
- 250 ml 8% octa
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička semínek koriandru
- 3 bobkové listy
- malý svitek skořice
Postup
- Ořechy omyjte, zbavte stopek a propíchejte nožem nebo špičatou jehlicí. Vyrovnejte je do lahví se širokým hrdlem. Ze soli a 1 litru vody udělejte slaný nálev a ořechy zalijte tak, aby byly zcela ponořené. Zašroubujte a 2 až 3 týdny nechte odležet v temnu. Občas láhvemi zatřepte, aby se ořechy rovnoměrně nasákly.
- Po 2–3 týdnech slanou vodu vylijte, ořechy propláchněte čistou vodou a rozložte na papírovou utěrku. Pozor – ořechy mohou na kuchyňské lince nechávat neodstranitelné skvrny, dobře je podložte, aby neprosakovaly. Nechte proschnout 24 až 48 hodin. Ořechy by měly lehce svraskat, zčernat, ale nikoli ztvrdnout.
- Z octa, 750 ml vody a koření svařte nálev. Ořechy v něm povařte 1 až 3 minuty. Záleží na tom, jak jsou měkké, respektive tvrdé – každý plod je originál. Je důležité, aby se nerozpadaly. Ořechy rozdělte do sklenic a zalijte kořeněným nálevem. Pasterujte v myčce na intenzivní program nebo v zavařovacím hrnci jako okurky – na 90 °C 15–20 minut podle velikosti lahví. Nechte tři týdny odležet. Ořechy jako pickles mají výraznou chuť. Používat je můžete nejlépe pokrájené na jemné plátky nebo na malé kousky všude tam, kde byste dali olivy nebo kapary.
Podívejte se, co by se Vám mohlo líbit.
-
Svatojánská noc a magické býlí a kvítí, terénní kurz – čtvrtek 20. června 2024980.00 Kč
-
Kytky k jídlu430.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?