, , ,

Terinka s přírodními kapary nebo koriandrovými kuličkami

Terina je taková ušlechtilá sekaná. To je jednoduchý popis tohoto báječného jídla, které chutná stejně dobře studené jako teplé. Příprava je úplně jednoduchá a co se týče surovin – snese  ledasjaké zbytky. Níže uvedený recept je z králičího předku, ale terinka může být klidně ze zbytků pečeného kuřete. Zásadní surovina je mletý bůček, který to všechno láskyplně spojí dohromady.

Pro 4 osoby na večeři

125  – 200 vařeného masa z králičího předku

500 g mletého bůčku

120 g prorostlého uzeného masa

1 velká cibule

4 polévkové lžíce oleje na smažení

2 lžičky nakládaných koriandrových kuliček nebo

2 polévkové lžíce domácích kapar z pampeliškových poupat nebo nezralých lichořeřišnicových plodů

sůl, pepř

listové těsto

Postup

  • Králičí předek uvařte v osolené vodě s bobkovým listem, několika kuličkami černého pepře a nového koření. Ještě teplé maso oberte (jde to snadněji než se studeným) a vývar si nechejte stranou a případně použijte na polévku. Obrané maso lehce pokrájejte na kousky. V terině mají být jednotlivé komponenty rozeznatelné. Struktura není zcela kompaktní.
  • Bůček umelte nebo si nechte umlít u svého řezníka.
  • Uzené maso nakrájejte na kostičky.
  • Cibule nakrájejte na kostičky a orestujte do zlatova.
  • Všechna masa  a podušenou cibuli smíchejte  a osolte a opepřete. Všechno dobře propracujte, aby vznikla kompaktní hmota
  • Kapary a/nebo nakládaný koriandr sceďte, propláchněte vodou a lehce osušte v ubrousku. Přimíchejte do směsi.
  • Vypracujte váleček. Zabalte ho do listového těsta. Pokud máte těsto v plátech je to jednoduché, pokud máte “cihlu”, na uvedené množství masa stačí přibližně polovina těsta.
  • Váleček dejte na plech vyložený pečicím papírem. Terinu pečte přibližně hodinu na 180 oC.
  • Podávejte vlažné nebo studené s tmavým chlebem a kyselou okurčičkou nebo nakládanými šruchovými výhonky. Vhodným doplňkem je marmeláda z divokých bobulí.

 

 

Mohlo by se Vám hodit