Tříkrálový koláč má většinou tvar věnce. Častou náplní je marcipán. Koláč může být i z listového těsta a plněný třeba mletým masem. Důležité je, aby byl při servírování ozdoben papírovou korunou a uvnitř byla zapečena figurka nebo fazole pro krále. Pro kytktožrouty je tady speciální varianta s pelyňkem pontickým, který dodá těstu originální příchuť.
Na formu 21 cm
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- na špičku nože jedlé sody
- 10 g krystalového cukru
- 2 polévkové lžíce pelyňku pontického
- 140 g másla
- 1 velké vejce nebo 1 malé vejce a jeden žloutek
Náplň
- 400 g jablek
- ½ lžičky mleté skořice
- 50 g rozinek
- 100 g vlašských ořechů
- 1 lžíce cukru
- Mouku a moučkový cukr prosejte na vál a přidejte jedlou sodu. Pelyněk pontický rozmělněte s krystalovým cukrem na prášek a prosejte ke směsi na válu.
- Přidejte máslo a rozsekejte nožem.
- Nakonec přidejte žloutek (nebo celé malé vejce a žloutek). Bílek nechejte stranou.
- Vypracujte hladké těsto. Není třeba zpracovávat ho příliš dlouho. Křehké těsto dlouhé provalování nepotřebuje. Nechejte odpočinout a mezitím připravte náplň.
- Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte na kousky, přidejte skořici a poduste v kastrůlku na troše vody. (Skořice nebo jiného koření stačí velmi málo, aby se netlouklo s vůní pelyňku pontického.)
- Když jsou rozvařená na kaši, přidejte rozinky a ořechy a podle chuti doslaďte. Dejte vychladnout. Zimní jablka jsou zpravidla dost sladká sama o sobě, a pokud máte (jako já) rádi koláče poprášené na povrchu moučkovým cukrem, tak náplň nemusíte sladit vůbec.
- Těsto rozdělte na dva nestejnoměrné díly. Větší díl rozválejte do kruhu a dejte do dortové formy. Kruh by měl být tak velký, aby vytvořil i „ohrádku“ po straně.
- Náplň rovnoměrně rozetřete a nezapomeňte na „fazoli pro krále“.
- Zbylé těsto můžete buď vyválet do stejnoměrného kola a celý koláč zakrýt nebo rozkrájet na různé tvary, z nichž vytvoříte na povrchu koláče vzorek.
- Podávejte ozdobené papírovou korunou.
Četba navíc o historii moučníku
Tříkrálový koláč je obřadní jídlo zejména v zemích laténské Evropy – Francii, Itálii, Španělsku a Portugalsku. Není u něj až tak důležitý recept, jako rituály, které se k němu pojí.
V koláči, který se připravuje na svátek Tří králů, je skryta malá figurka nebo jen fazole. Kdo ji najde ve své porci, je prohlášen králem dne a může až do večera tropit nejrůznější skopičiny, a to beztrestně. Koláč musí mít mimo té zapečené figurky také papírovou korunu, kterou si šťastný král nasadí na hlavu.
Kořeny této taškařice sahají kamsi do starého Říma, kde se v tomto ročním období bujaře oslavoval návrat slunce, prodlužující se den. V tomto archaickém věku však bylo všechno o dost divočejší. Král Saturnálií se volil losem. Losovalo se z pytlíku s různě barevnými boby. Přesněji řečeno všechny měly jednu barvu a jeden byl jiný. V průběhu Saturnálií se otroci stávali pány a naopak, všichni divočili a skotačili. Král, který si vylosoval tu jinou fazoli, byl nakonec zabit.
A co by se Vám ještě mohlo hodit?
-
Tužebník jilmový – zdraví a rozkoš59.00 Kč – 69.00 Kč
-
Růže sytě rudá, sušený květ65.00 Kč – 75.00 Kč
-
Pelyněk pontický – koření znalců59.00 Kč – 69.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?