Recept se jmenuje Vánoční chutney ani ne proto, že by v něm byly nějaké vánoční ingredience (kromě špetky perníkového koření), ale protože se vyrábí koncem léta, kdy se člověk loučí s úrodou a začíná myslet na podzim a Vánoce.

Chutney ideálně nějakou dobu zraje a usazuje se v chuti, takže doba mezi pozdním létem a začátkem zimy je na to tak akorát.Základem je lehká ovocná chuť, nepříliš kořeněná, která se hodí zejména k drůbeži – na Štěpána ke krocanovi s nádivkou, k pečenému kuřeti z trhu. Liší se v chuti od výrazných kořeněných chutney, která se hodí spíše k jehněčímu, zvěřině, sýrům atp.

 

Rozpis surovin rok 2020:

0,5 kg švestek

1 kg broskví

2 jablka

1 cibule

20 g čerstvého zázvoru

250 g třtinového cukru

200 g rozinek

3 dcl jablečného octa

1 dcl balsamika z calamansi (lze nahradit šťávou a kůrou z mandarinky, je to ale poměrně výrazná chuť receptu.)

1 vymačkaná limetka

1 lžíce žlutého hořčičného semínka

špetka perníkového koření (nemusí být)

 

  1. Ovoce pokrájíme a zasypeme cukrem a necháme alespoň chvíli odstát, ideálně ale v lednici pod pokličkou do druhého dne. Ovoce pustí šťávu a změkne, čímž zkrátíme dobu vaření.
  2. Přidáme nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor, rozinky a hořčičné semínko a přivedeme k varu.
  3. Jakmile začne být hmota kompaktnější, přidáme špetku perníkového koření a ocet – ten přidáváme postupně a ochutnáváme, každý ocet je totiž jiný a každý má rád jinak kyselé či sladké.
  4. Mezitím si připravíme umyté sklenice, které namočíme a dáme i s víčky na pekáč do trouby sterilizovat půl hodiny na 120 stupňů.
  5. Necháme pořádně provařit. Já dělám marmelády i chutney spíše méně sladké, tím pádem jsou řidší a nefunguje na ně talířkový test, který jinak určí, jestli už je marmeláda hotová.
  6. Jakmile uznáme dílo za hotové, plníme horkou hmotu do suchých horkých sklenic pomocí chytrého trychtýře na zavařování, takže si nezapatláme celou kuchyň.
  7. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a takto vydrží i několik let.

Edit:

  • Každý rok trochu obměním ingredience, kořeněný základ je ale vždy stejný: cibule-ocet-sušené ovoce-hořčičné semínko-čerstvý zázvor
  • Minulý rok jsem dělala hodně luxusní variantu s broskvemi, měkkým sušeným banánem a sušenými morušemi. To byla dost bomba.
1 odpověď

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *