Zelňačka s divokou pažitkou

Brambory a zelí jsou dvojice, která dokáže společně vstupovat do tolika receptů, že se to ani nedá spočítat. Obě suroviny jsou přátelé zimní kuchyně. Zjara je můžete osvěžit rašící divokou pažitkou – pardon – česnekem viničným.

Pro 4 osoby

1 středně velká cibule

2 polévkové sádla

100 g brambor

100 g kysaného zelí

1 litr vývaru – nemusí být – uzeného, zeleninového nebo dostupného

1 pěkná masitá klobáska

svazeček česneku viničného

Postup

  1. Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte do skovata nebo  dozlatova sádle.
  2. Brambor nakrájejte na kostičky a přidejte k cibuli a lehce orestujte. Zalijte vývarem nebo vodou a lehce povařte. 
  3. Kysané zelí  pokrájejte, aby se polévka lépe jedla a cancourky nepadaly ze lžíce. Povařte jen lehce. Zelí je cenným zdrojem vitamínu C, který se dlouhým varem ničí.
  4. Přidejte klobásku nakrájenou na kolečka. Pokud je libová, hoďte ji do polévky rovnou, pokud je tučnější, můžete ji vysmažit na pánvičce. Vyškvařený tuk klidně přidejte do polévky. Vzácné látky ze zelí se lépe vstřebávají.
  5. A úplně nakonec přidejte česnek viničný nakrájený na kousky.

 

Podívejte se, co by se Vám mohlo líbit.

 

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru