,

Zpravodaj 052

Milí blažení kytkožrouti,

vítám definitivní podzim, a taky sčítám zisky z uplynulého léta.  Bilance je dobrá.

Od účastníků kurzů jsem se toho zase dost dozvěděla. Naučila jsem, se čistit semínka na jídlo. Podle postupu používaného na mák, jsem se dozvěděla, jak zušlechtit milovanou černuchu damašskou. Zjistila jsem se, že pelyňkový likér je opravdu jen medicína a degustovat se to nedá. Získala jsem další (už čtvrtý!) recept na nakládané svatojánské ořechy. Ten prozradím, až nadejde čas. A taky, že vlašské ořechy se mají před jídlem máčet, aby se probudila. A taky jsem dostala několik vzorků kytkožravých laskominek. A ty vidíte na obrázku.

A dál je to trochu horor. Takový zahrádkářský thriller o tom, jak si poradit se slimáky. No představte si tu situaci. Jdou tři dámy v nejlepších letech polem (jedna jsem já) a místo, aby si vyprávěly o návalech, krémech proti vráskám nebo alespoň receptech na zpracování jablek, baví se o způsobech boje proti slimákům. Bylo to takhle nějak.

Zuzana: „Já z nich dělám špízy.“

Olga: „Já jsem byla na kurzu sebezdokonalování…“

Zuzana: „Já z nich dělám špízy.“

Olga: „… a tam jsem se dozvěděla, že když je budu počítat…“

Zuzana: „Já z nich dělám špízy.“

Jana: „Proč počítat?“

Olga: „Tuhle jsme jich měli 137!“

Jana: „Já je nepočítám. Já neumím počítat. Samo se mi to zastaví, když už je karma plná smrti. Moje denní penzum je tak kolem dvaceti odhaduju.“

Olga: „Když je počítám, tak se změní v číslo. Koupila jsem si ty dlouhatánské nůžky, jako máš ty.“

Jana: „Já jim dopřávám to, co si sama přeju – rychlou smrť bez předehry…“

Zuzana: „Já z nich dělám špízy.“

Trochu jsme si mlely každá svoje, jak je vidět. Navzájem jsme si spíš byly reciprokými psychoanalytickými kanapi, na nichž je potřeba zbavit se tísně, kterou ti strašní škůdci způsobují. Ty špízy jsou určeny do kompostu. Jedná o naostřené klacíky, na které se slimáci napichují, čímž je zajištěna jejich „humánní“ smrt a snadný úklid ze zahrady.

Slimáci začínají za chladných nocí zmírat, ale při rytí záhonů nacházím hromady jejich vajíček, která jsou znamením, že trápení bude příští rok zase pokračovat.

A co dalšího můžete dělat v říjnu?

Přemýšlejte o Vánocích

Ničeho se nebojte a klikejte na dárková balení bylinek.  Do kuchyně třeba rozmarýn, pro tvůrkyně dortů růže anebo jen dárkový poukaz.

Nechte si vyrobit “firemní” dárky

Dejte svým klientům vědět, že podporujete trvale udržitelný rozvoj a pošlete jim vánoční přání na ručním papíru s nějakou známou kytkou – třeba měsíčkem, nebo chutnou jedlou bylinkou třeba totenem nebo vochlicí

Anebo darujte obraz

Pampeliška na různých druzích papíru s vlastnoručním podpisem malířky Pavly Dvorské ve formátu A3 je luxusní dárek

 

Stačí kliknout sem, pokud byste chtěli svůj vlastní Zpravodaj, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce.

 

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář