,

Zpravodaj – Vánoční speciál

Milí blažení kytkožrouti,

za pár dní, anebo možná hodin propukne výroba bramborového salátu. Nabízím loňskou inspiraci z nejrůznějších stran. To kdybyste zapomněli, jak se to dělá, anebo chtěli zkusit něco jiného.  Toto uteklo, že jo?

Nejblíže mému jazýčku byla loni paní Zuzana L. jejíž výtvor jsem použila jako hlavní fotku: Do bramborového salátku letos dám/nasekám místo hrášku to, co ještě najdu na zahrádce = ptačinec, lístky krvavce a bedrníku, routu. Další suroviny už jsou klasika – majolka, cibulka, kyselá okurka, kořenová zelenina a hořčice, trochu kurkumy… možná i sušený česnek medvědí.

S tou routou, kterou to Zuzana L. ozdobila, jsem já opatrná, ale dekorace je to na Vánoce bezvadná. 

Nejspornějším bodem se ukazuje přidávání jablka.

„Hlavně tam nesmí být jablko. To bych ani nesnědla…“

„No a pak přidávám majonézu a  již jen dobrá, nadrobno nakrájena jablka“

„Já ho nedělám, ale mám ho docela rád. Akorát když tam jsou jablka tak to nejím!“

„…a když se Pepin nedívá, tak přidám jablko“

Tak to vidíte. Další nelad panuje v přidávání cibule a měkkého salámu. To je jasné. Loni jsem se obohatila o poznatek, že cibule se může spařit. Tím vznikne taková kulinářská plichta.

A pak je tu majonéza. To je druhý neuralgický bod vánočního bramborového salátu.

Loni psala paní věku mé maminky: „…plánuju i doma vyrobenou majonézu jako vzpomínku na dávnou dobu mého mládí…“ (pozn. red.: tenkrát se po kapkách zamíchával olej Vitol do žloutků. Zhusta se srazilo a byly žmolky místo majonézy.)

„Salát je veledobrota, dělám si často sama majonézu a nedávám salám. Ta průmyslová majonéza ale vydrží dýl.“  To je pak dilema, drazí čtenáři.

Vyznavači bavorského/vídeňského nebo rakousko-uherského salátu jsou početnější, než jsem čekala.

„U nás se vždycky dělala na Štědrý den bramborová kaše. Pokud vůbec bramborový salát, tak je u nás úspěšný tzv. Austria-Hungaria.“

„Ještě mám ráda klasický vídeňský bramborový salát, moc. Ale pořádně ho neumím udělat.“

Takže pokud byste chtěli jeden tip na tu RAKOUSKO-UHERSKOU zálivku, tak tady je celý recept:

Pro 4 osoby

500 g brambor

1 cibule

2 kyselé okurky

Na zálivku:

¼ kostičky bujonu podle vlastní chuti nebo dostupnosti ve špajzu – zeleninový je nejlepší, masový se také dá použít

2 polévkové lžíce 4% octa

1 lžička bavorské hořčice

4 polévkové lžíce oleje nejlépe slunečnicového

Brambory uvařte ve slupce a nechejte vychladnout. Oloupejte a nakrájejte na kolečka. Cibuli nakrájejte na velmi tenká kolečka. Pokud vám syrová cibule nedělá dobře, můžete ji krátce spařit. Okurky nakrájejte také na tenká kolečka.

A teď ta zálivka

Bujón rozpusťte v malém množství horké vody, přidejte ocet a hořčici a rozmíchejte. Pak přidejte olej a ještě teplé nalijte na směs brambor a zeleniny. Nechejte uležet do druhého dne.

Vtip je v tom bujónu a také, že se musí přidat olej, jinak se chuť řádně neroznese po celém salátu. To ostatní lze libovolně ohýbat podle vlastní chuti.

A na závěr ještě, jak se to nemá dělat. Ale takhle to asi nikdo z vás neprovozuje.

„Úplně hnusnej salát vznikne, když tam člověk hodí sterilovanou zeleninu s názvem Moravanka a dodělá majolkou ze zeleného pytlíčku.“

Salátujte s láskou a radostí a letos se těším, že mi napíšete něco o silvestrovských dobrůtkách. Chlebíčky děláte? Co ještě dáváte na silvestrovskou tabuli?

Kurzy začínají za ode dneška za 100 dní. To máme “za pár”.

Stačí kliknout sem, pokud byste chtěli svůj vlastní Zpravodaj, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce.

Mohlo by se Vám po Vánocích hodit

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář