O letním kvašení
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, jsem kvasička amatérka, ale přesto se s vámi chci podělit o své zkušenosti s kvašením na domácí kuchyňské lince. Moje pokusy jsou inspirovány leností potažmo škudlivostí.…
Svatojánské ořechy na anglický způsob
Ze svatojánských ořechů se dělá hlavně likér. Pak se často nakládají do cukrového nálevu. Ale existuje ještě úprava tak zvaná “anglická”. Černočerné pickles jsou v zimě lahůdka na nejrůznější jídla.…
Kytka kytce doktorkou
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, víte, že bylinky mohou být ochránkyně zeleniny před škůdci? Zelenina a jedlé býlí bohužel nechutná jen nám lidem, ale také mnohým živočichům. Pokud nechceme…
SAMA DOMA – 11. května 2023
V pořadu SAMA DOMA si povídáme s Ester Janečkovou o mateřídoušce Proč a jak voní? Co se s ní a z ní dá dělat? Léčivka i koření a také blízká…
SAMA DOMA – 10. května 2023
V pořadu SAMA DOMA si povídáme s Petrou Eliáš Volákovou o mařince Proč a jak voní? A zdalipak víte, že se dává do parfémů, vína i do moučníků? Dříve se…
Májový nápoj
Z mařinky se připravuje v Belgii, Alsasku , Lucembursku a v Německu kolem Mosely nápoj, kterému by se česky mohlo říkat “májová bowle”. Maitrank, Maiwein Waldmeisterbowle a tak podobně. Příprava…
Maminky a děti v Rádiu Praha – reportáž z kurzu 20. dubna 2023
Poslechněte si krátkou reportáž s kurzu Maminky s dětmi 20. dubna. Maminky i děti byly úžasné. Počasí bylo studené a pršlavé. Všechny maminky dorazily, ačkoliv to vypadalo, že možná bude…
Putování za mařinkovou vůní
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, tak můj májový fejeton je o tom, jak jsem hledala mařinku, nenašla ji a stejně to dobře dopadlo. Vlastně ještě lépe, než jsem čekala.…
Brynzová pomazánka s popencem
Popenec a brynza je dokonale snoubená chuť. Pomazánka, která nepotřebuje další komentář. Stačí ji podtrhnout dobrým chlebem (nezabít ji měkkým nasládlým tousťákem). Pro 4 děti v růstu jajko jídlo nebo…
Rmen barvířský (Anthemis tinctoria)
Rmen barvířský je vytrvalá bylina, jejíž polovzpřímená lodyha může být vysoká až 70 cm. Listy jsou peřenosečné a celá rostlina je plstnatá. Květestvím je úbor o průměru až 5 cm.…
Mařinka vonná (Galium odoratum)
Mařinka má vůni, na kterou se nezapomíná. Buď je bezvýhradně oblíbena, nebo právě naopak. Její rostliny jsou velmi křehké, a tak je třeba dávat při sběru dobrý pozor a opravdu…
Milostné vztahy i nepřátelství zelenin
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, záhonky oschly a můžeme radostně sázet zeleninu i květiny. Aby nám všechno klapalo, je dobré vědět, co má rádo a co se naopak na…
Jak nenechat jarní lupení zvadnout?
Když už sjme věnovali tolik času a lásky sběru jarních bylin, byla by škoda, aby nám zvadly. Správná péče o “planou zeleninu” je důležitá. Co platí pro česnek, platí i…
Mařinka vonná – májová květina
Květen vítá jaro nejlíbeznější vůní. Vůní kumarinu – vůní posečené trávy. Bylinou, která má této vůně na rozdávání, je mařinka vonná. Dříve, než se listnaté lesy zahalí do stínu, raší…
Jak barvit velikonoční vajíčka
Barvení velikonočních vajíček v cibulových slupkách je známá věc, ale si ta vajíčka ještě zkrášlit květinami (nejlépe jedlými)? – Natrhejte si kvítka, která máte v dosahu – fialky, sedmikrásky, plicníky,…
Co nevíte o bramborách?
Milí přátelé jedlého býlí a kvítí, je jasné, že brambory nejsou typická „kytka k jídlu“, ale jsou rostlinou s tak fascinujícím životopisem, že stojí za to věnovat jim jeden příspěvek. Proč se…