Levandule  vytváří nízké polokeře, které jsou 20–50 cm vysoké a později  dřevnatějí. Bylinné větve jsou stříbřitě chlupaté, listy jsou přisedlé, čárkovité – připomínají jehličí. Květy mají zvonkovitý kalich a dvoupyskou, fialovou korunu.

Stanoviště

Prapůvodním domovem levandule je Středomoří, kde roste na výslunných svazích, křovinatých stráních.  U nás, v Evropě, se rostlina pěstuje v zahradách jako okrasná trvalka.  Má ráda stejná stanoviště, jako byl její původní domov – výslunná chráněná místa s lehkou, vápenitou půdou. Kvete v červnu.

Co s ní v kuchyni

Levandule má tuhé květy i stonky, a proto dává přednost tepelným úpravám.  Levandule překvapivě miluje pečené maso všeho druhu. Dobře vyniká v pečeních na kosti. Stejně tak se hodí do nejrůznějších dušených variací na rataouille. Vynikajícím způsobem ochucuje koláče – buď jako součást drobenky nebo jako příměs do ovocné, tvarohové nebo sněhové náplně. Její snítky se hodí na nejrůznější výluhy do octů nebo, olejů, vín anebo na výrobu sirupů. Je to rostlina, která sušením neztrácí příliš mnoho svého kulinárního půvabu. Podobně jako v létě se s ní dá nakládat i v zimě.

Co s ní jinde

Levandulové pytlíčky  se vkládaly do skříní proti molům, když ještě oděvy byly z přírodních materiálů. Rostlině jsou též připisovány efekty afrodiziakální: levandule má tišící účinky a zklidňuje srdeční činnost, čímž se vytvářejí ideální podmínky pro milování. Levandule se také používala jako vykuřovadlo a dezinficiens při morových nákazách. Napomáhá při boji proti různým závislostem jako je třeba tabakismus. Uložená pod polštář podporuje věštecké sny a dobrý spánek. V konzumovaná čaji snižuje krevní tlak.

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *