Laskavec ocasatý (Amaranthus caudatus)

Jednoletá bylina dosahující výšky až 1 a půl metru. Lodyha bývá nevětvená, může být narůžovělá až na podzim je sytě červená. Listy má dlouze řapíkaté a mohou být  načervenalé. Květenství je nicí a také purpurově zbarvené. Jednotlivé květy jsou velmi drobné.  Semena jsou drobná, různě zbarvená.

Stanoviště

Jeho původním domovem je západní pobřeží Jižní Ameriky. V Čechách se pěstuje v zahradách. Má rád humózní hlubokou půdu, ale snese i horší prostředí. Ke zdárnému růstu vyžaduje plné oslunění.

V kuchyni

Laskavec ocasatý má jemnou, lehce moučnou chuť podobnou špenátu. Je ze všech laskavců dostupných u nás nejchutnější. Sbírat se mohou mladé lístečky do jarních salátů, kde jsou velmi dekorativní díky červené barvě. Později se dá laskavec upravovat  jako špenát.

Laskavec ocasatý má vynikající květy, respektive květenství. Stříhají se v začátku kvetení tak, aby zůstal zachován zbytek květu. Červené ocásky laskavce jsou nesmírně lahodné smažené v těstíčku. Slaná verze  se může podávat s hedvábnou bramborovou kaší jako hlavní jídlo. Malé kousky mohou sloužit jako vložka do polévek. Můžete vyzkoušet těstíčko s pivem a pak podávat amarantové smaženky jako chuťovky k aperitivu nějaké poslední letní oslavy. A nebojte se přidat do těstíčka špetku nějakého koření – skořici nebo mletý hřebíček – a podávat smažený laskavec obalený v cukru nebo s nějakou lehce nakyslou červenou marmeládou jako dezert. V tomto případě jako variaci na španělské churros.

Semínka mohou posloužit k sypání pečiva podobně jako mák.

 

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *