Šťovík kyselý (Rumex acetosa)

Vytrvalá bylina 30–100 cm vysoká. Tvar listů se v průběhu růstu mění. Listy jsou podlouhlé, střelovité, celokrajné, přízemní dlouze řapíkaté, horní krátce řapíkaté nebo přisedlé, objímavé střelovitými cípy. Jsou mírně dužnaté. Vyhání přímé lodyhy s řídkými latami.

Šťovík kyselý (Rumex acetosa)

 Stanoviště

Vyhledává louky a pastviny, obdělávané uměřeně a s rozumem. Vyskytuje se též na okrajích komunikací. Kvete od května, ale listy je třeba sbírat dříve. V zahradách je možné pěstovat druh šťovík zahradní, který má větší listy a jemnější chuť.

 Co s ním v kuchyni

Šťovík je ideálním doprovodem k těžším salátům – z brambor, červené řepy, luštěnin, studených těstovin, kuskusu. Jeho kyselá chuť, která je při konzumaci samotných listů výrazná, vytváří s uvedenými potravinami vynikající akordy. Jakmile rostlina vyrazí lodyhu s poupaty, znamená to konec šťovíkové sezony. V tu chvíli mizí i přízemní růžice. Šťovík kyselý má několik kulturních (šlechtěných) příbuzných s většími listy a jemnější chutí.

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.