O mně

Jsem Jana Vlková,

známá jako kytkožroutka. Mám ráda květiny, kvetoucí stromy i keře a všeliké býlí. Studovala jsem ekologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde jsem získala znalosti o přírodě a životním prostředí. To mi pomohlo lépe porozumět světu jedlého kvítí a býlí – vztahům mezi rostlinami i jejich životním cyklům. Později jsem vystudovala ještě žurnalistiku, abych mohla šířit vědění o jedlých rostlinách dál.  Díky svým znalostem a zkušenostem jsem se stala profesionálkou v oboru.

Specializuji se na používání květin a bylin, které běžně nejsou považovány za součást jídel. Mým cílem je inspirovat lidi přírodou, ukazovat jim, jak využívat jedlé květy a byliny v kuchyni a tím obohatit jídelníček.

Jana Vlková, kytkožroutka mezi květmi
Jana Vlková, kytkožroutka mezi květy

Ráda předávám své znalosti a dovednosti dál. V rámci svých kurzů se zaměřuji na využívání květin a bylin v kuchyni pro jednotlivce i skupiny.

Jsem také autorkou několika kuchařských knih zaměřených na vaření a pečení s květinami a planě rostoucími rostlinami a často přispívám do různých časopisů, online magazínů i televizních a rozhlasových pořadů.

Na svém webu kytkykjidlu.cz sdílím vlastní recepty na jídla s květinami a bylinami a poskytuji rady ohledně sběru, skladování a používání květin a bylin. Nabízím také různé produkty spojené s používáním květin a bylin v kuchyni. Všechny produkty na mém webu jsou vyrobeny z kvalitních a přírodních surovin, které pocházejí z vlastní jedlé zahrady, a dbám na jejich ekologickou šetrnost.

Napsali o mně

Jedlá divočna v Děčíně

Jedlá divočna v Děčíně

2 dubna, 20231 min čtení

V rozhovoru Městskou divočinou k jídlu se dozvíte, kde a jak jsem si zamilovala kytky k jídlu a další věci, které jsem dosud v rozhovorech neprozradila. Vyšlo v Enter DC duben 2023. On-line verzi si můžete prolistovat zde    …

Na sezonu medvědího česneku připraveny i připraveni

Na sezonu medvědího česneku připraveny i připraveni

28 března, 20231 min čtení

Milí přítelé jedlého býlí a kvítí jste připraveni na sezonu česneku medvědího? Hlavně si ho s ničím nesplést. Není to těžké… Více můžete číst zde

NOVÝ PROSTOR – Jak to bylo s jedlým bejlím

NOVÝ PROSTOR – Jak to bylo s jedlým bejlím

3 března, 20231 min čtení

V článku Jak to bylo s jedlým bejlím se dočtete, jak je to fajn nechat se unášet rytmem roku. Jarní bylinky jsou nejlepší detox po dlouhé zimě, anebo kde hledat divoký chřest. Čemu se říkalo dříve špenát? Článek v plném…

Co utelko z lékárny, článek pro Respekt

RESPEKT 03/23 – Co uteklo u lékárny

18 ledna, 20231 min čtení

Co uteklo z lékarny? Nejznámějším „uprchlíkem“ z lékárny je kokakola či prapředkové marshmallownů. Plejáda lékárnických ingrediencí, které se staly kulinárními požitky, je však mnohem pestřejší. Napsala jsem článek, který si  v plném znění mohou předplatitelé RESPEKTu přečíst  TADY. Vy, kdo…

RESPEKT 46/22 – S kosou v kuchyni

RESPEKT 46/22 – S kosou v kuchyni

17 listopadu, 20221 min čtení

V článku S kosou v kuchyni se hned v úvodu dozvíte, že  podzimní plískanice jsou tím nejlepším obdobím pro pečení v kulinárním seně. Avšak pozor, není seno jako seno. Článek v plném znění si mohou předplatitelé RESPEKTu přečíst  TADY. Vy,…

Rozhlas Plzeň 4. června 2022

Rozhlas Plzeň 4. června 2022

21 června, 20221 min čtení

Červen je měsícem školních výletů, o prázdninách na ně plynule navazují výlety rodinné. Sladkou svačinkou uděláte svým dětem radost. Můžete poslouchat TADY  

Nákupní košík
Přejít nahoru