Jsem Jana Vlková,
známá jako kytkožroutka. Mám ráda květiny, kvetoucí stromy i keře a všeliké býlí. Studovala jsem ekologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde jsem získala znalosti o přírodě a životním prostředí. To mi pomohlo lépe porozumět světu jedlého kvítí a býlí – vztahům mezi rostlinami i jejich životním cyklům. Později jsem vystudovala ještě žurnalistiku, abych mohla šířit vědění o jedlých rostlinách dál. Později jsem vystudovala ještě žurnalistiku, která mi pomohla šířit vědění o jedlých rostlinách dál. Díky svým znalostem a zkušenostem jsem se stala profesionálkou v oboru.
Specializuji se na používání květin a bylin, které běžně nejsou považovány za součást jídel. Mým cílem je inspirovat lidi přírodou, ukazovat jim, jak využívat jedlé květy a byliny v kuchyni a tím obohatit jídelníček.
Ráda předávám své znalosti a dovednosti dál. V rámci svých kurzů se zaměřuji na využívání květin a bylin v kuchyni pro jednotlivce i skupiny.
Jsem také autorkou několika kuchařských knih zaměřených na vaření a pečení s květinami a planě rostoucími rostlinami a často přispívám do různých časopisů, online magazínů i televizních a rozhlasových pořadů.
Na svém webu kytkykjidlu.cz sdílím vlastní recepty na jídla s květinami a bylinami a poskytuji rady ohledně sběru, skladování a používání květin a bylin. Nabízím také různé produkty spojené s používáním květin a bylin v kuchyni. Všechny produkty na mém webu jsou vyrobeny z kvalitních a přírodních surovin, které pocházejí z vlastní jedlé zahrady, a dbám na jejich ekologickou šetrnost.
Napsali o mně
RESPEKT 03/23 – Co uteklo u lékárny
Co uteklo z lékarny? Nejznámějším „uprchlíkem“ z lékárny je kokakola či prapředkové marshmallownů. Plejáda lékárnických ingrediencí, které se staly kulinárními požitky, je však mnohem pestřejší. Napsala jsem článek, který si v plném znění mohou předplatitelé RESPEKTu přečíst TADY. Vy, kdo…
RESPEKT 46/22 – S kosou v kuchyni
V článku S kosou v kuchyni se hned v úvodu dozvíte, že podzimní plískanice jsou tím nejlepším obdobím pro pečení v kulinárním seně. Avšak pozor, není seno jako seno. Článek v plném znění si mohou předplatitelé RESPEKTu přečíst TADY. Vy,…
Rozhlas Plzeň 4. června 2022
Červen je měsícem školních výletů, o prázdninách na ně plynule navazují výlety rodinné. Sladkou svačinkou uděláte svým dětem radost. Můžete poslouchat TADY
SAMA DOMA – 26. dubna
V pořadu SAMA DOMA vysvětluji, co s kopřivami a pampeliškami Nejznámější a nejlepší bylina brzkého jara jsou nepochybně kopřivy a pampelišky. Mají spoustu použití v kuchyni i v lékárně, že se to všechno do toho vstupu nevešlo. Tak si klikněte…
Naše Praha – rozhovor
Botanička Jana Vlková: Sbírání bylinek uklidňuje pocuchané nervy! A nejen to jsem řekla v rozhovoru pro noviny Naše Praha. Celá článek si můžete přečíst zde
Žena Aktuálně – článek
O dlouhé historii kurzů v Praze, o ubývání druhů rostlin ale i radost nad novými sady a ovcemi na kopcích. Čtěte zde