Jsem Jana Vlková,

známá jako kytkožroutka. Mám ráda květiny, kvetoucí stromy i keře a všeliké býlí. Studovala jsem ekologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy, kde jsem získala znalosti o přírodě a životním prostředí. To mi pomohlo lépe porozumět světu jedlého kvítí a býlí – vztahům mezi rostlinami i jejich životním cyklům. Později jsem vystudovala ještě žurnalistiku, abych mohla šířit vědění o jedlých rostlinách dál. Později jsem vystudovala ještě žurnalistiku, která mi pomohla šířit vědění o jedlých rostlinách dál.  Díky svým znalostem a zkušenostem jsem se stala profesionálkou v oboru.

Specializuji se na používání květin a bylin, které běžně nejsou považovány za součást jídel. Mým cílem je inspirovat lidi přírodou, ukazovat jim, jak využívat jedlé květy a byliny v kuchyni a tím obohatit jídelníček.

Jana Vlková, kytkožroutka mezi květmi
Jana Vlková, kytkožroutka mezi květy

Ráda předávám své znalosti a dovednosti dál. V rámci svých kurzů se zaměřuji na využívání květin a bylin v kuchyni pro jednotlivce i skupiny.

Jsem také autorkou několika kuchařských knih zaměřených na vaření a pečení s květinami a planě rostoucími rostlinami a často přispívám do různých časopisů, online magazínů i televizních a rozhlasových pořadů.

Na svém webu kytkykjidlu.cz sdílím vlastní recepty na jídla s květinami a bylinami a poskytuji rady ohledně sběru, skladování a používání květin a bylin. Nabízím také různé produkty spojené s používáním květin a bylin v kuchyni. Všechny produkty na mém webu jsou vyrobeny z kvalitních a přírodních surovin, které pocházejí z vlastní jedlé zahrady, a dbám na jejich ekologickou šetrnost.

Napsali o mně

Co utelko z lékárny, článek pro Respekt

RESPEKT 03/23 – Co uteklo u lékárny

18 ledna, 20231 min čtení

Co uteklo z lékarny? Nejznámějším „uprchlíkem“ z lékárny je kokakola či prapředkové marshmallownů. Plejáda lékárnických ingrediencí, které se staly kulinárními požitky, je však mnohem pestřejší. Napsala jsem článek, který si  v plném znění mohou předplatitelé RESPEKTu přečíst  TADY. Vy, kdo…

RESPEKT 46/22 – S kosou v kuchyni

RESPEKT 46/22 – S kosou v kuchyni

17 listopadu, 20221 min čtení

V článku S kosou v kuchyni se hned v úvodu dozvíte, že  podzimní plískanice jsou tím nejlepším obdobím pro pečení v kulinárním seně. Avšak pozor, není seno jako seno. Článek v plném znění si mohou předplatitelé RESPEKTu přečíst  TADY. Vy,…

Rozhlas Plzeň 4. června 2022

Rozhlas Plzeň 4. června 2022

21 června, 20221 min čtení

Červen je měsícem školních výletů, o prázdninách na ně plynule navazují výlety rodinné. Sladkou svačinkou uděláte svým dětem radost. Můžete poslouchat TADY  

Jana Vlková v Sama doma

SAMA DOMA – 26. dubna

27 dubna, 20221 min čtení

V pořadu SAMA DOMA vysvětluji, co s kopřivami a pampeliškami Nejznámější a nejlepší bylina brzkého jara jsou nepochybně kopřivy a pampelišky. Mají spoustu použití v kuchyni i v lékárně, že se to všechno do toho vstupu nevešlo. Tak si klikněte…

Naše Praha – rozhovor

Naše Praha – rozhovor

8 dubna, 20221 min čtení

Botanička Jana Vlková: Sbírání bylinek uklidňuje pocuchané nervy! A nejen to jsem řekla v rozhovoru pro noviny Naše Praha. Celá článek si můžete přečíst zde    

Kurzy horkého léta o jedlém býlí

Žena Aktuálně – článek

2 dubna, 20221 min čtení

O dlouhé historii kurzů v Praze, o ubývání druhů rostlin ale i radost nad novými sady a ovcemi na kopcích. Čtěte zde    

Nákupní košík
Přejít nahoru