TZ – Červená řepa jako školní pomůcka

Září patří dětem. Nové boty, penály, mikiny i sady pastelek…ale děti se těší, ačkoliv to obvykle neříkají nahlas, na nové vědění.

Jaká je nejzajímavější školní pomůcka pro rozvíjení znalostí, obrazotvornosti i manuální zručnosti? Přece taková, která je nejjednodušší, nejběžnější, nejsnáze dostupná a bezpečná. Nejlepší vyučovací pomůckou je jídlo.  Na potravinových surovinách se dají demonstrovat fyzikální jevy, dějiny, gramatika nebo se dají kreslit. Levným a dostupným materiálem brzkého podzimu je červená řepa.

Tato zelenina obsahuje betanin. Je to jediné rostlinné barvivo, které se v lidském těle prakticky nerozkládá.

Pozorování rychlosti metabolismu červené řepy se dá použít v biologii člověka či při matematice. *

Rodokmen rostliny ukazuje kulturně kulinární historii Evropy. Zatímco laténský svět dával a dává přednost nadzemním částem rostliny – listům – druhu mangold  (Beta vulgaris var. cicla), slovanský a germánský svět preferuje podzemní část – kořen – červené řepy (Beta vulgaris var. vulgaris).

Jana Vlková, autorka kuchařek a propagátorka jedlých rostlin o řepě s nadsázkou říká, že je tak univerzální, žeby se dala použít i při výuce katechismu. „Tahle nafialovělá bulva  například dokazuje, že ,Mnozí první budou poslední a poslední budou první.ʼ (Matouš 19,30). Žádná jiná potravina si v posledním čtvrt století tak výrazně nevylepšila svou kulinární prestiž. Z opovrhované přílohy školních jídelen se stala v doprovodu kozího sýra hýčkanou primadonou fine diningových restaurací .“

Listy se svou skvěle vykreslenou žilnatinou pomohou při botanice.

Šťáva z řepy se dá použít pro malování efemérních akvarelů. Z bulev se dají vyřezávat tiskátka pro nejmenší.

Řepa je téma známé básně Františka Hrubína a také má velmi pravidelné skloňování stejně jako kodifikovaný vzor žena.

Betanin je veden v seznamu potravinových aditiv pod číslem E 162.

Červenou řepu při výuce může použít každý kreativní učitel. Každý kreativní učitel si může najít svojí oblíbenou kuchyňskou surovinu pro svůj předmět.

* Spočítejte a ověřte v praxi

Délka tenkého střeva je 5 m.  Červená řepa se tráví v žaludku 3,7 hodin. Červená řepa se tráví v tenkém střevě 4,5 hodiny.

Jakou rychlostí postupuje řepa tenkým střevem?

Za kolik minut se řepa dostane z úst do tlustého střeva, kde čeká, až ji tělo vykaká?

Výpočet experimentálně ověřte pozorováním a zapište do protokolu.

Zadání mohou učitelé počtů nebo matematiky nastavit podle dosažené početní /matematické gramotnosti žáků.

Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem a bršlicí

Carpaccio z červené řepy s kozím sýrem a bršlicí kozí nohou

Pro 4 osoby

2 řepy

100 g čerstvého kozího sýra

Svazeček bršlice kozí nohy

4 lžíce balzamikového octa

4 lžíce olivového oleje

Sůl, pepř

 

  • Bulvy řepy dobře omyjeme a zabalíme do alobalu „na cibuličku“.
  • Upečeme v troubě rozehřáté na 180 oC do měkka. Pečení trvá podle stáří a velikosti řepy 30 minut až hodinu.
  • Alobal rozbalíme a řepu necháme vychladnout.
  • Bulvy oloupeme a nakrájíme na velmi tenké plátky. Pokud jsou bulvy menší, můžeme plátky krájet škrabkou na brambory.
  • Bršlici kozí nohu omyjeme a nasekáme nadrobno
  • Čerstvý kozí sýr rozmícháme se solí a naplníme do cukrářského zdobítka.
  • Plátky řepy rozložíme na talíř, pokapeme balzamikovým octem, osolíme a posypeme sekanou bršlicí. Přidáme ze zdobítka hvězdičky kozího sýra, pokapeme olivovým olejem, opepříme a ihned podáváme.

 

Foto v tiskové kvalitě: https://we.tl/t-FCtPPaz7eJ

po vypršní linku na vyžádání zašlu

Kredit fotografie: Jana Vlková – kytkykjidlu.cz

Kontakt:

Jana Vlková

www.facebook.com/kytkykjidlu

www.kytkykjidlu.cz

insta: @kytkykjidlu

tel.: +420 777 655 910

email: jana@kytkykjidlu.cz

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru