K výrobě můžete použít jakékoliv bobule plané i kulturní nebo obojí dohromady. Hložinky, dřínky, bezinky, angrešt, rybíz, ostružiny – nejlépe v nějaké neopakovatelné směsi.

Potřebujeme

  • 1 kg rozmačkaného planého ovoce
  • 250 ml červeného vína,
  • 250 ml libovolného 4% octa,
  • 250 g cukru.
  • sůl,
  • chilli papričky (množství volíme dle naší obliby pálivosti)
  • šťáva z jednoho citronu
  • případně citrusový pektin

Postup

Ovoce necháme odležet alespoň 12 hodin s  vínem, octem a cukrem

  • Pokud má ovoce pecky, propaříme ho a propasírujeme přes síto.
  • Pokud nemá pecky,  rovnou umixujeme se solí a chilli papričkami.
  • Pomalu vaříme.
  • Když směs začíná houstnout, přidáme citronovou šťávu.
  • Má-li ovoce hodně šťávy, můžeme ke konci varu použít citrusový pektin.
  • Plníme do skleniček ještě horké a uzavřeme patentním uzávěrem.
  • Podávám k masu, sýru, tofu, chlebu…

Mohlo by se Vám hodit

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář