K výrobě můžete použít jakékoliv bobule plané i kulturní nebo obojí dohromady. Hložinky, dřínky, bezinky, angrešt, rybíz, ostružiny – nejlépe v nějaké neopakovatelné směsi.

Čatní z planých bobulí

  • 1 kg rozmačkaného planého ovoce necháme odležet alespoň 12 hodin s  250 ml červeného vína,  250 ml libovolného octa, 250 g cukru.
  • Pokud má ovoce pecky, propaříme ho a propasírujeme přes síto.
  • Pokud nemá pecky,  rovnou umixujeme se solí a chilli papričkami (množství volíme dle naší obliby pálivosti, a pomalu vaříme.
  • Když směs začíná houstnout, přidáme citronovou šťávu z jednoho citronu.
  • Má-li ovoce hodně šťávy, můžeme ke konci varu použít citrusový pektin.
  • Plníme do skleniček ještě horké a uzavřeme patentním uzávěrem.
  • Podávám k masu, sýru, tofu, chlebu…
0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *