Salát s chřestem a tulipánem

Chřestový salátek s tulipánem

Chřestová sezona je pevně ukotvena v kulinárním rozvrhu roku.  Sice se pěstitelům  daří ji natahovat, ale stejně nemilosrdně skončí s prvními třešněmi. Dejte si chřest, dokud je mladý a čerstvý. Nic neodkládejte, ať to neuvadne.

Pro 4 osoby

  • 500 g chřestu
  • hrst čerstvých fenyklových výhonků
  • hrstička mladých výhonků krvavce menšího nebo jiné oblíbené byliny
  • 2 květy jednoduchého tulipánu
  • další kvítí dle vlastní nabídky
  • na zálivku jemný ovocný ocet, sůl, pepř, olivový olej

Postup

  • Chřest oloupejte běžným způsobem – škrabkou na brambory postupujte odspoda nahoru.
  • Výhonky pokrájejte na příjemnou konzumní velikost a povařte v osolené vodě do měkka. Slijte a přelijte studenou vodou, aby nezešedly.
  • V octu rozpusťte sůl a pepř, přidejte olej a prošlehejte metličkou do hladké emulze. Smíchejte s chřestem a nechejte případně odležet. Tuto část si můžete připravit i dopředu.
  • Bylinky nasekejte nadrobno a smíchejte s chřestem.
  • Těsně před podáváním ozdobte jedlými květy. Zde jsou použity primule, které se prvním chřestem dobře potkávají a tulipány, které jsou neobyčejně chutné a velmi dekorativní. Z tulipánů se používají pouze korunní lístky, z nichž je ještě třeba odstranit středovou tuhou část.

Mohlo by se vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Nákupní košík
Přejít nahoru