Fenykl je nejdominantnější hašlerková chuť. Ta pravá má samozřejmě tajné složení. Chuť bonbonů z jablečných přebytků překvapí. Protože doma nepřidáváme žádné konzervanty je výsledná barva v lehkém rozporu s jásavými továrními výtvory.

U nás doma je krabička s jablečno-fenyklovými bonbony na kuchyňské lince. Když přijde návštěva, která neví, co to je, tak na to chvíli nevěřícně kouká. Černé kostičky vypadají jako “penderky”. Pak bere lepkavou kostičku do ruky, očichá a strčí do pusy. Chuť je  překvapivá – navinulost jablek, aroma fenyklu a cukr. U jednoho bonbonu nikdy nezůstane. Každý má chuť na další.

  1. Padaná jablka (nejlépe taková, která nejsou ještě úplně zralá, protože taková mají hodně pektinu) zbavte stopek a bubáků a nakrájejte na kousky. Dejte zvolna dusit do kastrolu se širokým dnem. Jablka se musí dusit pomalu a dlouho.  Případně je mírně podlévejte.
  2. Ještě horká jablka propasírujte pomocí obrácené naběračky (nebo marmeládového hříbku) silonovým cedníkem.  Pokud je hmota řídká, ještě ji chvilku povařte.
  3. Podle chuti a zralosti jablek přidejte cukr a svařte. Přidejte fenyklová semínka.
  4. Hmotu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a sušte v troubě na nízkou teplotu, nejlépe v nastavení proudícího vzduchu. Může to trvat i několik dní. Pokud proces přerušíte, protože musíte opustit byt, tak po návratu navážete tam, kde jste přestali.
  5. Usušenou hmotu nastříhejte nůžkami na kostičky, pokud je vrstva tlustější nebo na  nudličky, pokud je vrstva tenká.

Další tipy a triky

  • Pro lepší požitek namáčejte v čokoládové polevě.
  • Místo fenyklu můžete použít jiné oblíbené koření – můžete použít skořici, šalvěj, pelyněk pontický

 

 

A co by se Vám ještě mohlo hodit?

 

 

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář