Tenhle nápoj by měl spíš patřit mezi medicíny. Na rozházené zažívání je to dokonalý balzám. Jako pochutnání je spíš jen pro znalce.
- Do 0,5 litr alkoholu, naložíme 1 polévkovou lžíci fenyklového semínka. Pokud máme k dispozici celou rostlinu, dají se do láhve naházet i stonky. Fenykl musí být sklizen do svatého Michala tj. do 29. září nejpozději.
- Necháme macerovat 40 dní, ale pokud na to zapomenete, tak se nic moc nestane.
- Slijeme přes jemný cedníček.
- Svaříme asi 250 g cukru s vodou a necháme vychladnout. Studený roztok přilijeme k alkoholu a necháme týden odpočinout.
- Pak ochutnáme a případně upravíme. Pokud je likér příliš silný svou fenyklovou vůní, můžeme rozředit dalším alkoholem nebo přidat trochu jednoduchého suchého bílého vína.
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?