Nakládané koriandrové kuličky

Koriandrové kuličky

Při konzervaci koriandrových semínek je klíčový správný okamžik jejich sběru. Na tom závisí celý výsledek. Plody se musejí sbírat zelené ve velikosti „dospělých semen“, ale ještě částečně měkké. Jedině s takovými plody dosáhnete vynikajícího a oslňujícího kulinárního výsledku.

 Kolik nasbíráte

 100 ml zelené koriandrové kuličky

1 lžička soli

8% ocet

 

Postup

  • Sklízejte postupně, jak plody dozrávají.
  • Stříhejte nůžkami celá plodenství – složený okolík s vyvinutými kuličkami. Doma jednotlivé kuličky zbavte stopek, aby se plodenství rozpadlo.
  • Dejte do přiměřeně velké sklenice nebo skleničky, zasypte solí a dobře protřepejte. (Je pravděpodobné, že kuliček nebudete mít moc, pokud nepěstujete na velikém záhonu a tudíž budete kuličky nakládat postupně.)
  • Skleničku s patentním víčkem občas protřepejte.
  • Kuličky by měly být v soli 24 až 48 hodin; podle časových možností.
  • 8% ocet svařte s vodou v poměru 1:3 – 1 díl octa, 3 díly vody.
  • (případně 4% ocet 1:1).
  • Kuličky zalijte tak, aby byly ponořené.
  • Hrdlo skleničky očistěte od soli a sterilizujte jako kyselou zeleninu.
  • Osvědčenou metodou je umístění sklenice do myčky nádobí při spuštění intenzivního programu 70 nebo 75 oC.
  • Konzerva vydrží několik let. Po otevření skladujte v lednici.

 

Mohlo by se vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Nákupní košík
Přejít nahoru