Filo těsto je vynikající nejen na balkánské štrúdly nebo na baklavu, ale dají se z něho kouzlit i slaná jídla.
Na 12 kousků
- ½ balíčku plátků těsta filo
- 2 zrající sýry typu Romadur nebo podobné
- Listy aromatických bylin – např. lichořeřišnice, bazalka, rukola
- 200 ml oleje nebo přepuštěného másla
Postup
- Filo těsto nakrájejte na obdélníčky přibližně 20 x 30 cm (formát sešit A5)
- Sýr nakrájejte na kousky tak, abyste měli hranoly o čtvercové základně.
- Připravte si listy. Pokud je potřeba je omýt, omyjte je a následně dobře osušte.
- Plátek filo těsta pomažte tukem a doprostřed vložte bylinkový list.
- Překryjte dalším plátkem, a zase namažte tukem.
- Doprostřed vložte čtvereček sýra a všechno zabalte.
- Dejte na plech vyložený pečícím papírem „kytičkou“ navrch a ještě trochu pomažte tukem.
- Pečte v rozpálené troubě 8 minut na 180oC.
Mohlo by se vám hodit
-
Křez tenkolistý (Diplotaxis tenuifolia)42.00 Kč – 57.00 Kč
-
Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus)39.00 Kč – 54.00 Kč
-
Řebříček obecný (Achillea millefolium)41.00 Kč – 56.00 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?