Levandulová vůně se dá lapat docela snadno. Jako každá vůně Středomoří, i tahle rostlina se ráda snoubí s tukem. Do máslového třeného těsta je ideální.
Pro 10 osob
1 polévková lžíce levandule sušené nebo čerstvé
180 g másla
3 vejce velikosti L
200 g práškového cukru
180 g hladké mouky
šťáva z ½ citronu
špetka soli
Postup
- Levanduli oberte z větviček a případně podrťte nebo pokrájejte.
- V kastrůlku rozpusťte máslo na teplotu cca 50 stupňů a dejte do něj levanduli. Dejte na chvíli stranou, aby květy pustily vůni.
- Oddělte žloutky a bílky. Bílky dejte stranou a žloutky prošlehejte s cukrem do běla.
- Levandulové máslo proceďte a květy pečlivě vymačkejte, abyste nepřišli o žádný materiál – ani máslo ani vůni.
- Rozpuštěné máslo zašlehejte do žloutků s cukrem. Vmíchejte mouku, přidejte citronovou šťávu a nechte asi 30 minut odpočinout.
- Troubu předehřejte na 180 oC.
- Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Vmíchejte do odpočinutého těsta. Naplňte papírové košíčky a pečte podle jejich velikosti 20 až 30 minut.
- Minibábovičky můžete zdobit šlehačkou bílou nebo kakaovou nebo čokoládovou polevou a nějakými dekorativními květy.
Mohlo by se vám hodit
-
Privátní návštěva Zahrady k jídlu3 999 Kč
-
Lichořeřišnice větší (Tropaeolum majus)37 Kč
-
Nůžky na sběr199 Kč
-
Květy na zdobení cukroví a dortů464 Kč – 524 Kč
-
Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) + recept na květinové jídlo15 Kč – 41 Kč
-
Levandule lékařská, sušený květ49 Kč – 59 Kč
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?