Měsíčková poupata nakládaná v oleji

Nakládaná měsíčková poupata v oleji

Netradiční recept na měsíčková poupata, jímž oslníte každého. V zimě vykvetou na pávičce oranžové květy. Můžete podávat “měsíčkový popcorn”.

Potřebujeme

  • 500 g poupat měsíčku
  • 1 litr vody
  • 400 g soli
  • svazeček suchých bylinek podle dostupnosti: bobkový list, tymián, rozmarýn, saturejka…, 3–5 hřebíčků, lžičku celého černého pepře
  • 300 ml slunečnicového oleje

Postup

  1. Měsíčková poupata sbírejte těsně před rozpukem. Mohou mít už první klubající se žluté kvítečky Neomývejte je.
  2.  V 1 litru vody rozpusťte asi 400 g soli. Měl by vzniknout nasycený roztok.  Přidejte koření. Stačí i část toho, co máte k dispozici podle rozpisu, nebo jiné oblíbené. Poupata  vložte do nálevu a nechte macerovat v lednici 15 až 30 dní. Poupata můžete i přidávat postupně tak, jak je záhonek nabízí. Myslete na to, aby se i ta poslední macerovala alespoň dva týdny.
  3. Rozpočet nálevu klidně i průběžně upravte podle množství květů, které se vám podaří nasbírat.
  4. Až uplyne čas, nálev slijte a nechte květy oschnout na papírové utěrce do druhého dne.
  5. Naskládejte je do sklenice, zalijte slunečnicovým olejem a uschovejte v lednici.  Množství zvolte podle velikosti nádoby. Po dvou týdnech můžete poupata používat k zimnímu zdobení.
  6. Vyndejte čistou vidličkou vždy potřebný počet a zprudka je orestujte na pánvičce, aby se rozvinula.
  7. Nejlépe ladí např. se šafránovou rýží nebo bramborovou kaší.

Mohlo by se vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru