Komonice je prosycená kumarínem, což je vůně posečené louky a to je vůně léta. Výborně se snoubí s mrkví, kořenovou zeleninou, která se ujímá vlády v kuchyni právě na opačné straně roku.

  • Troubu si předhřejte na 180 stupňů a z lednice vyndejte máslo na vymazání formy, aby změklo.
  • Komonicový květ dejte do hmoždíře s 50 g hrubého (třeba třtinového) cukru a rozdrvte na co nejjemnější prášek. Zbydou asi kousky stonků, takže budete muste drveninu přesát přes jemné sítko.
  • 6 mrkví očistěte kartáčkem a nastrouhejte na jemném struhladle.
  • V hluboké míse ušlehejte 3 celá vejce a 150 g  práškového cukru, přidejte 1 polévkovou lžíci oleje a ještě trochu prošlehejte.
  • Přidejte nastrouhanou mrkev a dobře promíchejte.
  • V míse vedle si vytvořete směs:  300 g polohrubé mouky, komonicový prášek, 1/2 prášku do pečiva a hrst nasekaných ořechů. Směs vmíchejte do našlehaných vajec.
  • Nalijte do formy vymazané máslem a vyspané hrubou moukou. Nejlépe použijte formu, která má květinový tvar, anebo obyčejnou dortovou formu.
  • Pečte 45 minut ve vyhřáté troubě. Pře vyndáním zkontrolujte špějlí.
  • Nakonec můžete pomazat tvarohem s cukrem nebo tvarohem s mascarpone a s cukrem.

Tento koláček má v půvnodním receptu prozaickou skořici a zázvor, ale můžete vyzkoušet také s pelyňkem pontickým nebo tužebníkem jilmovým. Obě rostliny mají originální chuť, jíž se nic nepodobá.

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *