Lichořeřišnice má i v podzimní době jarní svěžest. Pesto je pikantní i jemné zároveň.
- Šlahouny lichořeřišnice pečlivě omyjeme.
- Odstraníme tuhé a dřevnaté části stonků, přezrálá semena nebo prokousané lístky.
- Nasekáme na hrubo a rozmixujeme ve výkonném mixéru.
- Přidáme šťávu z citronu, sůl a sezamovou pastu Tahina
- Vše znovu rozmixujeme.
- Podáváme jako doplněk k přílohám nebo jako pomazánku.
- Udržujeme v lednici v dobře uzavřené nádobě. Vydrží až tři týdny
- Pesto můžete pasterizovat v myčce. Pevně uzavřené skleničky normálně přidejte ke špinavému nádobí a nechejte proběhnout intenzivní program na 70 stupňů
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?
Dobrý den,
na podzim jsem si dělala obdobné pesto, skladuji ho v ledničce, zalité olejem. Po otevření jsem na povrchu pesta objevila jakési kuličky/hrudky v šlemu. Nezdá se to jako plíseň, pod nimi je pesto hladké konzistence, voní a chutná dobře. Ale ty hrudky se mi nelíbí, evokuje to nějaká vajíčka a chuť na pesto mě rázem přešla.
Máte s tím někdo podobnou zkušenost? Moc děkuji za případnou odpověď! Zdraví Kristýna.
Dobrý den, Kristýno, pokud jste pesto zalila olivovým olejem, tak je velmi pravděpodobné, že se v něm při skladování v lednici dělají “hrudky”. Olivový olej tuhne už při 4 stupních Celsia. Zkuste pesto nechat chvilku venku a chuť se Vám doufám vrátí. :-) jana