Jedno velké rajče s dobrým chlebíkem vydá na vynikající večeři do vedra. Květy dodají radost ze života. Plnění rajčat baví i děti.
- Rajčata by měla být velká a ne úplně zralá. Usnadní to práci.
- Na dvě rajčata počítejte jedno velké vejce vařené na tvrdo a jeden balíček čerstvého sýra. Nejlíp vyhovuje Palouček, který je rozpočtově přátelštější než všudypřítomná Lučina. (Tohle není reklama, ale jen rada)
- Natrhejte si květy lichořeřišnice a mladé výhonky. Můžete přidat květy aksamitníku rozkladitého, měsíčku lékařského, poupata a květy denivky plavé. Květy nechejte chvilku na kuchyňské lince, aby vycestoval hmyz. Několik květů dejte stranou na ozdobu. Výhonky omyjte.
- Čerstvý sýr a květy dejte do mixéru a rozmixujte. Všechny uvedené květy obsahují lutein, který se radostně pustí a sýr obarví ho do žluta až oranžova. Lichořeřišnice dodá i pikantnost.
- Výhonky lichořeřišnice, případně poupata denivek nakrájejte na drobno.
- Vejce na tvrdo nakrájejte na kostičky a všechno smíchejte.
- Rajčata odřízněte “u stopky”. Obsah pečlivě vydlabeje lžicí. Uschovejte pro další použití, třeba do dušené zeleniny.
- Mističky naplňte směsí a zdobte květy. Podávejte neprodleně, ale rajčata můžete připravit i pro návštěvu, která přijde za chvíli.
Zpravodaj i Poradna
Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?