,

Podzimní polévka mezi minestrone a borščem

Podzimní polévky otevírají cestu do chladné zimy. Je to období, kdy jsou ještě k dispozici poslední plody léta a už tu jsou kořeny patřící listopadu. Z posledních rajčátek, která klopotně dozrávají na okenním parapetu, a lahodnou řepou jsem vytvořila polévku, v níž se spojuje italská zeleninová minestrone s východoslovanským boršem. Vznikla taková minimalistická verze, kterou můžete rozšiřovat o libovolnou další zeleninu.

Pro 4 osoby

1 středně velká cibule

2 polévkové lžíce oleje

100 g uzeného bůčku nebo jiného oblíbeného uzeného masa

1 velká mrkev

2 menší řepy

1 litr zeleninového vývaru

1  paprikový lusk

1 hrst polévkových nudlí

100  g vařených fazolí

1 hrstička malých divokých rajčat

zelené lupení dle nabídky (zde použit koriandr)

Postup

  1. Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte dozlatova na troše oleje.
  2. Uzené maso nakrájejte na kousky a přidejte k cibuli. Uzené maso  můžete vynechat úplně, nebo ho nahradit. Hodí se vařené hovězí, ale pokud třeba musíte doma krmit houf dětí v růstu, můžete použít třeba zbytky kuřete, které však přidávejte až později – do vývaru, nerestujte
  3. Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka a také krátce orestujte.
  4. Řepu očistěte a nakrájejte na kostičky a také krátce orestujte.
  5. Přilijte zeleninový vývar nebo zalijte vodou a přidejte vývarovou kostku.
  6. Papriku nakrájejte na kousky a přidejte do hrnce a všechno vařte asi 20 minut. Na posledních pár minut přidejte polévkové nudle.
  7. Nakonec přidejte fazole a divoká rajčata. Polévku už nevařte.
  8. A úplně nakonec přidejte “něco zeleného”. Nejlepší je hladkolistá petržel, ale jak jsem psala v rozpisu, přidala jsem sekaný koriandr, protože byl zrovna po ruce a ve vynikající kvalitě.

 

Podívejte se, co by se Vám mohlo líbit.

 

0 odpovědi

Zanechte Odpověď

Chci se připojit k diskusi?
Neváhejte a přispívat!

Napsat komentář