Rozhuda se zlatení věncovou – jedlou chryzantémou

Zlateň věncová je někdy také vznešeně nazývána kopretina maiko anebo srozumtelněji jedlý chryzantéma. Její mladé výhonky mají lehce nahořklou chuť s tvarohem chutnají báječně.  Lehká pomazánka zvaná rozhuda může být i příspěvkem k receptům zero waste.

Pro 4 osoby na večeři

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 100 ml zakysané smetany
  • 1 až 2 vejce vařená “na hniličko”
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • hrst výhonků zlateně věncové
  • sůl dle chuti

Postup

  1. Tvaroh a zakysanou  smetany smíchejte v misce.
  2. Můžete přidat i další stárnoucí ingredience z ledničky – nastrouhaný sýr (plísňový nebo tvrdý)
  3. Výživnější varianta přidává vajíčko uvařené na měkko.
  4. Osolte, přidejte sladkou papriku a všechno promíchejte vidličkou. Rozhuda nemusí mít hladkou konzistenci. Nepravidelná struktura je naopak příjemná.
  5. Výhonky zlateně věncové operte a nakrájejte nadrobno a přimíchejte k tvarohové směsi.
  6. Podávejte s dobrým chlebem jako svačinku s kyselým mlékem nebo lehkou letní večeři se suchým bílým vínem.

 

Mohlo by se vám hodit

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru