Souflé s kapary z pampelišek nebo lichořeřišnice

Souflé je recept, kterým okouzlíte stolovníky. Jeho příprava je jednoduchá, ale má jeden zádrhel. Musíte vydržete neotevírat troubu, když se peče. Když nevydržíte, souflé  splaskne.

Do souflé se dají v zimě přidávat kapary z pampelišek, kapary z lichořeřišnice nebo na jaře stonky šťovíku zahradního.

  1. 3 lžíce polohrubé mouku opražte na 3 lžících másla.
  2. Přidejte  asi 400 ml mléka a vymíchejte hladký bešamel.
  3. Nechejte vychladnout a mezitím si rozdělte  4 vajíčka na žloutky a bílky.
  4. Žloutky vmíchejte do vlažného bešamelu
  5. Přidejte tuhý sníh z bílků
  6. Zamíchejte osušené kapary případně na kostičky nakrájený sýr (modrý nebo tvrdý) asi 10 dkg
  7. Pečte v rozpálené troubě 210oC asi 15 minut podle velikosti mističky.
  8. Ihned podávejte
  9. Přibližný poměr je 10 g másla, 10 g mouky, 100 ml mléka na 1 vejce.

Podrobný recept najdete v knížce Kytky k jídlu na straně 187

 

Zpravodaj i Poradna

Chcete svůj vlastní Zpravodaj i Poradnu, do své vlastní emailové schránky, vždy s jekotem sirén na začátku každého měsíce?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru