Šrucha jako okurčičky
Šrucha je plevel. Je to šťavnatá rostlina, která nemá žádnou vlastní chuť, takže s radostí přijme chuť Vašich oblíbených okurek.
Na 6 skleniček
- 500 g šruchových výhonků
- 1 polévková lžíce hořčičného semínka
- další koření dle možností – bobkový list, kuličky černého pepře…
- 250 ml 8% octa
- 750 ml vody
- 1 lžička soli
Postup
- Šruchu sklízejte na konci června, ještě před kvetením. Květy jsou malé a skoro nejsou vidět, takže si nemusíte všimnout, že už je rostlina “stará”.
- Pracujte nůžkami – ostříhejte tuhé přízemní části. Stonky klidně nechejte ve větších kusech, více pak připomínají okurky. Dobře omyjte. Šrucha roste na zemi a může být od hlíny.
- “Zeleninu” naplňte do skleniček a přidejte koření.
- Vodu uveďte do varu, přidejte sůl a ocet. Nálev nalijte do sklenic, pečlivě zavíčkujte a sterilizujte běžným způsobem 20 minut při 70 oC nebo v myčce na intenzivní program.
- V zimě se hodí do všech variací na bramborový salát, do španělských ptáčků, na chleba se sádlem…. Prostě všude, kde byste použili okurky.
Mohlo by se Vám hodit
-
Šrucha zelná, portulák (Portulaca oleracea) + recept na květinové jídlo15.00 Kč – 41.00 Kč
-
Rostoucí papír se semínky šruchy zelné 16×1664.00 Kč
-
Nůžky na sběr199.00 Kč